Virtuális teret tesztelnek pécsi diákok

Ebben a térben összemosódik a magánélet, a tanulás és a munka és persze mindig történik valami

Az országban először Pécsett léphetnek be a hallgatók abba a virtuális térbe, ahol egyszerre tanulhatnak, szórakozhatnak, de még dolgozhatnak is. A VR-teret biztosító keretprogramot a győri Széchenyi István Egyetem munkatársai fejlesztik, tesztelése pedig a PTE Műszaki és Informatikai Karán zajlik.

hirdetés

Ha a diák elalszik vagy nincs kedve iskolába menni, már az sem lehet akadály. Ez a virtuális tér ugyanis úgy működik, hogy bármi, bármikor visszahívható és megnézhető benne.

Íme a virtuális tér, ahol barangolhatnak a diákok

 Ez a fejlesztés nagyobb ugrás lesz az informatika világában, mint pár éve az okostelefonoké volt  mondja Horváth Ildikó kari igazgató.

 A virtuális labort az új generáció tanulási szokásai hívták életre. Kutatások bizonyítják ugyanis: a mai generáció már nem képes a hagyományos, régi elvek alapján, hatékonyan elsajátítani a tananyagot. Viszont olyan képességekkel vannak megáldva, hogy egyszerre tudnak többfelé figyelni és a legfontosabbakat kiszűrni  teszi hozzá Horváth Ildikó.  Éppen ezért ez a tér segítség nekik abban, hogy pillanatok alatt kigyűjtsék napi feladataik fontosabb részeit, ha úgy tetszik, lényegét. Mindezt pedig úgy teszik, hogy telefonjuk vagy laptopjuk előtt ülnek.

A virtuális tér előnye, hogy tértől és időtől függetlenül, napi 24 órában áll rendelkezésünkre.

 Nem kell más hozzá, mint internetkapcsolat és a belépés lehetősége. Ezután már mindenki saját virtuális terében mozog, amit úgy alakít ki, ahogy szeretne  magyarázza Horváth Ildikó.

Horváth Ildikó: a mai generáció annyi mindenre képes figyelni – ebben a térben ezt is ki lehet használni

Ezt a virtuális teret úgy kell elképzelni, akár egy szobát, ahol van asztal, szék, ágy és mindenhova egyénileg lehet pakolászni az információkat. Leegyszerűsítve: ha valaki virtuális terében a közösségi oldalát vagy az e-mail postaládáját akarja elhelyezni, megteheti. Sőt, a “szobában” akár még olyan feladatokat is elvégezhet, ami egyébként egy műhelyben lenne lehetséges, roppant drága és veszélyes eszközök használatával.

Ebben a térben összemosódik a magánélet, a tanulás, a munka: mindig történik valami

 Ez a tér képes arra, hogy a műszaki területen használt eszközöket 3 dimenzióban jelenítse meg, így a hallgatók körüljárhatják, betekinthetnek a belső terekbe, vagy akár virtuálisan “használatba is vehetik” azokat  mondja a kari igazgató.

Ez azt jelenti, hogy bizony oktatás is jóval hatékonyabbá, olcsóbbá és persze elérhetőbbé válik. Az viszont, hogy ezt mikor használhatják más egyetemeken, nagyban függ a mostani tesztidőszaktól.