Elveszett világ Pécs alatt

Egykori ókori és középkori sírok, betemetett vizesárkok és napjainkig is meglévő pincék, sírkápolnák, templomok, kolostorok húzódnak meg a térkövek és az aszfaltszőnyeg alatt a pécsi városközpontban. Gábor Olivért, a Janus Pannonius Múzeum régészét kérdeztük arról, milyen rejtélyes világon taposunk nap mint nap.

hirdetés
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=duIUdrc-rPk” width=”650″] Egy ízelítő, abból, milyen épületek voltak a belvárosban a római korban – Egy ókori villáról készült látványvideó – Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Szent Bertalan-templom

Gázi Kászim pasa dzsámijának északi része és a Régészeti Múzeum között húzódó útszakasz alatt vannak jelenleg is a 13. században, II. András uralkodása alatt épült, majd a törökök idején, 1560 körül lebontott, közel 40 méter hosszú, 10 méter széles templom. Nyomai nem láthatóak.

A Drakulya-ház pincéjét is visszatemették
A Drakula-ház pincéjét is visszatemették

Drakula-pince

Gábor Olivér szerint nem bizonyított, hogy a havasalföldi fejedelem, Vlad Tepes, azaz Drakula  valaha is Pécsen járt volna, de az biztos, hogy a Széchenyi tér délnyugati részén volt egy Drakulya-ház (régi iratokban ezzel az írásmóddal találkozhatunk). Ennek pincéjét tárták fel a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó építkezések alatt. Egy darabig az önkormányzat eljátszott a gondolattal, hogy valamilyen módon látogathatóvá teszik, végül elvetették az ötletet.

Föld alatti járatok, termek 6-10 méter mélyen

A Széchenyi tértől kiindulva egészen a Király utcán keresztül a Színház térig, illetve Munkácsy utcáig barangolhatunk a föld alatt, hiszen ezen a részen húzódik a belvárosi pincerendszer egy része. Az újkori létesítményeket a törökök távozása után építették, s később az egyes, 6-10 méter mélyen húzódó pincéket egybeépítették. Az így létrejött strapabíró, dongaboltozatos rendszerben futnak ma a Pétáv vezetékei is. Szintén hatalmas pincék vannak a Szent István tér alatt .

Több ezer méternyi pincerendszer van Pécs alatt
Több ezer méternyi pincerendszer van Pécs alatt

Kossuth tér: falak, sírok az ókorból

A Kossuth téri mélygarázs építésekor akadtak rá római kori épületek falaira, sírokra a mélyben, emellett a Konzum áruház északnyugati részének közelében török kori pincéket is felfedeztek. Bár a római kori város keleti határa az Irgalmasok útján húzódott, a mai Kossuth tér helyén is építkeztek, mielőtt fallal vették volna körül a Irgalmasok útja, Rákóczi út, Várady Antal utca, Ferencesek utcája által határolt területet.

A Kossuth téren is rengeteg sírt találtak
A Kossuth téren is rengeteg sírt találtak

Citrom utca, Jókai utca: templomsírkert, pénzérmék

Ha éppen a Jókai utcában korzózunk, s a Citrom utcán haladunk tovább, nem árt tudnunk, hogy előbbi egyik telke alatt akár még több ezer római kori fémpénz is lehet, hiszen korábban kerültek elő ilyesmik a közelmúltban. A Citrom utcai Crystal Étterem belső udvara alatt pedig sírkert húzódott, a 14. századi Szent Benedek-templom maradványai pedig még ma is láthatóak a kerthelyiségben. Ugyanebben az utcában került elő egy rovásírásos kő is.

Főposta és az Ítélőtábla parkolója: az ókori Pécs magja

A mai Rákóczi út Sopianae főútja volt az akkori városfalon belül, s ennek közepén, kétoldalt helyezkedett el az akkori város két legfontosabb épülete. A basilica, azaz a piacok és ítélkezések helye az Ítélőtábla parkolója alatt volt; maradványai ma is az autók alatt nyugszanak. A főposta épületében csekkbefizetésre várva pedig nem árt tudnunk, talpunk alatt a polgári helytartói palota maradványai találhatóak meg.

Régészet, ítélőtábla, bazilika

Sírkápolnát rejt a Püspöki Palota és a Rózsakert

Két római kori, háromkaréjos sírkápolna is húzódik a föld mélyén a Székesegyház környékén. Az egyik temetkezési épület a Püspöki Palota alatt van, nem látogatható. A másik a Rózsakertben, immáron régóta visszatemetve. Az Apáca utcában a házak és azok kertje alatt szintén több római sírhelyre bukkantak korábban, ám nagy részük nem bemutatható. Egyébként is csak a feltárt ókori sírkamrák és kápolnák harmada tekinthető meg Pécsen.

Romok a Rózsakert helyén, még visszatemetés előtt
Romok a Rózsakert helyén, még visszatemetés előtt

Hal tér: kettős vizesárok – Árkád: sírhelyek

A Hal tértől északra futott a középkori városfal, az ásatások során pedig az is kiderült, hogy azt kettős vizesárok védte. A mai szökőkút alatt így egy ilyennek a maradványai lennének láthatóak. Az Árkád Üzletház építése során 78 római kori sírhelyet találtak, de inkább szolgákat, vagy a társadalmi ranglétra alsóbb részein élőket helyezhették itt örök nyugalomra. Régészetileg nem voltak itt jelentős kincsek.

Az Árkád alatt rengeteg sírhely van
Az Árkád alatt rengeteg sírhely van

Címlapos fotónk: pecskep.hu