Vízisport: Pécs belehúzott

Pécs belehúzott a vizes utánpótlás erősítésébe. A PSN Zrt., a Pécsi Úszóiskola, valamint három pécsi általános iskola összefogásából megalakultak a vízisport osztályok. A programmal egyaránt nyernek a gyerekek, az egyesületek és az iskolák is. De a következő Jakabosra, vagy Biczóra még pár évet biztosan várni kell.

hirdetés

Szeptembertől újabb vízisport osztályok indulnak a három tanuszodával rendelkező pécsi általános iskolában. A PSN Zrt., a Pécsi Úszóiskola, a  Belvárosi Általános Iskola (54), a Bánki Donát Utcai Általános Iskola (17) és az Apáczai Csere János Nevelési Központ (36) összefogásából született programra 107 nagycsoportos jelentkezett.  A jövendőbeli diákok hétfőtől péntekig minden nap egyszer egy 45 perces úszás órán vesznek részt.

Az 1990-es években már működtek „úszóosztályok” a TÁSI-ban, ez adta az ötletet a jelenlegi összefogás beindításához. A program pedig egyre népszerűbb, hiszen az idei 107-hez képest tavaly még csak 88-an iratkoztak be. Ez pedig mindenképpen jó hír a pécsi vizes utánpótlásnak is.

A diákok az első két évükben minden nap egy 45 perces úszásórán vesznek részt, ahol pedagógusok segítenek az úszás elsajátításában. A második évben pedig már heti egy alkalommal a Hullámban is megtapasztalhatják, hogy milyen a mélyebb víz. A harmadikosoknak már elkezdődik a sportágspecifikus oktatás, a tanév végén pedig a gyerekek és a szülők kiválaszthatják, hogy merre orientálódjanak tovább. Választhatják az úszást, a vízilabdát, az öttusát, vagy a szinkronúszást is. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy mégis inkább valamilyen szárazföldi sportágat szeretne űzni, az sem késett el. Kilenc évesen ugyanis még nem késő váltani, ráadásul az úszás a testi fejlődésre is jó hatással van.

A szülőknek, a gyerekeknek és a pécsi utánpótlásnak is jó

 

A gyermekekkel minden intézményben szakképzett pedagógus foglalkozik, aki a Pécsi Úszóiskola szakmai segítségével dolgozik.

-Az önkormányzat segítségével elkészítettünk egy előzetes felmérést, amely szerint egyre nagyobb az érdeklődés a vízisport osztályok iránt. A napi egy tanórás úszás a gyerekek nem kötelező tárgyaival került egy időbe, ezért osztálytársaikkal együtt gond nélkül követni tudják az órarendet. Sok gyereknél ugyanakkor gond, hogy nincs megfelelő úszástudása. Ezért amikor 9-10 évesen valamilyen vizes sportba kezd, már eleve hátrányból indul kortársaival szemben – tudtuk meg DeBlasio Domenicotól, a Pécsi Úszóiskola egyik vezetőjétől, aki a kapcsolattartásért is felel a programban.

A Bánki Donát Utcai Általános Iskolában a vízisport osztályok második évfolyama indul, de már uszodájuk 1972-es megnyitása óta van náluk úszásoktatás.

-Nálunk a negyedik osztályig mindenkinek van heti egy úszás órája, így amikor hallottunk erről a kezdeményezésről rögtön csatlakoztunk. Az új kerettantervben található öt testnevelés óra pedig jó lehetőséget ad a megvalósításra, ráadásul a megfelelő számú pedagógus is rendelkezésünkre áll. A program ráadásul egy olyan pozitív szempont, amely segíthet a szülőknek iskolát választani, hiszen így adott esetben nem kell uszodába hordani a gyerekeket – mondta el Dr. Jelenszkyné Dr. Fábián Ildikó, igazgató.