X és fél X, meg az óriások

Négy húr és több ezer síp válik egy hangszerré Bach muzsikájának ürügyén Varnus Xavér és Lajkó Félix közös „improvizáció-orgiáján”, a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó kiemelt kísérőrendezvényén, június 8-án. A virtuóz orgonaművész és az ördögi ügyességű hegedűművész ad egymásnak randevút, a közönség legnagyobb örömére. Ám nemcsak ők ejthetnek ámulatba minket a hétvégén, hanem azok a gólyalábasok és tűzokádó zászlóforgatók is, akik ellepik a belvárosi utcákat.Aki színész-lesre indulván Pécs belvárosának utcáit rója a hétvégén, ne lepődjön meg, ha egy szempillantás alatt törpének érzi magát. Bizony, varázslat áldozata lehet! No, nem ő töpörödik Hüvelyk Matyivá, hanem akik ott teremnek mellette, azok Gulliver-méretűek. Szombaton és vasárnap ugyanis bárhol fölbukkanhatnak háztetők fölé magasodó gólyalábasok, lenyűgöző óriásbábok, tűzfúvók és ostorpattingatók, hogy ámulatba ejtsék a gyanútlan járókelőket.

hirdetés

Az 1989-ben alakult Ort-Iki Báb- és Utcaszínház hórihorgas tagjai zászlókat forgatnak, dobot püfölnek, vásári attrakciókkal szórakoztatják a nagyérdeműt, s azon tüsténkednek, hogy mosolyt csaljanak mindenki arcára. Látványos, nagy ügyességet követelő műsoruk remek szórakozást ígér. Rendre lenyűgözik közönségüket, amikor előrukkolnak a csepűrágók népszerű mutatványaival, s „tüzet okádnak”, ostorral papírt szeletelnek, bravúros erőművész-számot adnak elő vagy épp „állatidomárként” brillíroznak.

A Kiváló Művészeti Együttes címmel és a nemzetközi bábszövetség UNIMA kisdiplomájával elismert, külföldön is gyakorta fellépő társulat szabadtéri parádéja városszerte jelen lesz az elkövetkező napokban, érdemes hát fölkerekednünk egy hangulatos sétára.

Zenei „orgiára” invitálja hallgatóságát egy szombat esti koncert. Már a címe is rejtélyes: X és fél X.

Molnár Gál Péter, a magyar kritikusok közelmúltban elhunyt doyenje 2002-ben írta e sorokat: „Mikor törleszti végre tízéves adósságát a magyar zene, hogy egy pódiumra állítsa e két zsenikölyköt, akik köré mára mitológiák épültek?” Varnus Xavér és Lajkó Félix: két kultikus figura. Mindketten démonikusan improvizálnak, mindketten mertek és tudtak eltérni az akadémikus zenei kánontól, és – talán pont ezért –  mindkettőjüknek nemzetközi szinten is hatalmas a rajongótábora. Tíz magyarból nyolc mindkettőjükről tudja, hogy kicsoda. Közbeszéd tárgyává tették hangszereiket: ma Magyarországon Lajkó Félix „a hegedűs”, Varnus Xavér pedig „az orgonista”, akiről így írt Kanada nemzeti napilapja, a Globe and Mail: „Varnus őrületesen nagy tehetség, minden ízében oly eredeti és izgató, mint Glenn Gould volt egykoron.”

X és fél X című, bachi dallamokon alapuló, közös improvizációs koncertjük június 8-án 20 órakor a Kodály Központban az idei POSZT egyik legizgalmasabb zenei csemegéjének számít.