Zenebarátok, figyelem!

A Filharmónia Magyarország OrgonaPont nevet viselő kezdeményezésének célja, hogy a forró nyári estékre a hűvös templomokba szervezett hangversenyek könnyed, oldott, ugyanakkor magas színvonalú kikapcsolódást nyújtsanak.

hirdetés

A pécsi székesegyházban augusztusban minden pénteken este 8 órai kezdettel lesznek orgonakoncertek, amelyekről bővebb leírás itt olvasható.

Folytatódik a Püspökvári Zenés Esték sorozat is, augusztus 8-án 19.00 órától a Philharmonic Brass Quintett a harmonikán játszó Kéméndi Tamással a Püspöki Palota kertjében ad koncertet, amelyen a klasszikus művek mellett könnyedebb darabok is megszólalnak. A programsorozat utolsó előadása augusztus 29-én lesz a székesegyház nyugati kapuja előtti téren.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának gálaműsorán közreműködnek a „Felszállott a páva” tehetségkutató műsor nyertesei, és a Magyar Állami Népi Együttes népi zenekarának zenészei. A Püspökvári Zenés Esték programsorozatról bővebb információ itt olvasható.

A Filharmónia Magyarország programjai mellett két ingyenes koncertnek is otthont ad a dóm. Augusztus 5-én 19.00 órakor az idén Pécsett vendégeskedő Nemzetközi Kórusakadémia oratóriumvezénylési mesterkurzusának zárókoncertje lesz a székesegyházban. A szimfonikus zenekarral kísért kórus Haendel Dixit Dominus című, a 109. zsoltárt feldolgozó művét, valamint a kortárs brit-amierikai zeneszerző, Tarik O’Regan Tryptich című darabját adja elő. A hangverseny minden érdeklődő számára nyitott, a részvétel ingyenes.

A Pécsi Tudományegyetem idén ünnepli alapításának 650. évfordulóját. A jubileumi rendezvénysorozat részeként augusztus 31-én a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete Carl Orff Carmina Burana című művének szólókra, kórusra, két zongorára és ütőhangszerekre készült átiratát adja elő a Dóm téren. Az Orff által feldolgozott szövegek a pécsi egyetem alapításának idejéből, a 14.-15. századból származnak, és a megzenésített költeményeket diákok írták.