Brüsszel példaként említi Pécset

Egy teljesen zöld város a cél!

A Zöld Főváros pályázat brüsszeli szakértőinek elemzéséből kiderül, hogy Pécs milyen területeken lehet példaértékű más városok számára is. 

hirdetés

Pécs tavaly ősszel nyújtott be pályázatot az Európa Zöld Fővárosa címre. A pályázatra 8 ország 12 városa jelentkezett. Pécs a pályázat első fordulójában a hetedik helyről esett ki – Cascais, Portó, Isztambul, és Bursa városát maga mögé utasítva.

Az értékelés folyamatával kapcsolatban pedig annyit kell tudni, hogy a pályázatokat egy szakértői testület bírálta el 12 mutató alapján (ezért rangsoroltak 1-től 12-ig). Olyan területekre kell itt gondolni, mint például a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szintje, a tömegközlekedés, a zöldövezetek felhasználása, a zajszennyezés, a vízgazdálkodás, vagy a hulladék kezelése. Lapunk megszerezte a pályázat értékelését, melyben a brüsszeli bizottság tagjai részletesen elemzik a város erősségeit és gyengeségeit ezeken a kategóriákon belül, azokról korábban már be is számoltunk. Most azonban érdemes vetni egy pillantást arra a két oldalra, melyekben a brüsszeli bizottság követendő példaként emeli ki Pécset.

Velük pályáztunk 2017-re
Velük pályáztunk 2017-re

Az egyik ilyen pozitívum a Zöld Suli program. Ennek a Biokom által vezetett, 2002 óta futó kezdeményezésnek a célja, hogy Pécs iskoláiban a diákokat felkészítsék a környezettudatos életre. A brüsszeli szöveg kiemeli, hogy a programon belül a gyerekeket, a tanárokat, és a szülőket is kreatív, egyszerűen megközelíthető és használható módszerek alkalmazásával vezetik be a környezettudatos élet és a modern hulladékgazdálkodás alapjaiba.

Szerették a Zöld Sulit
Szerették a Zöld Sulit

Az értékelés kitér arra is, hogy a Zöld Suli programban bevezetése óta több mint 35 ezren vettek részt, és külön említi a hozzá kapcsolódó nyílt napokat is, melyeknek köszönhetően több mint 10 ezer pécsi ismerte meg Pécs innovatív hulladéktároló- és feldolgozó üzemeit. Mindemellett a szakértők arra is kitértek, hogy az új hulladékfeldolgozási módoknak köszönhetően 300 ezer tonna szemetet hordtak el hulladéklerakó telepekről, hogy fenntartható hulladékgazdálkodási üzemekben dolgozzák azt fel.

Pécs példa a szelektív huladégyűjtésben
Pécs példa a szelektív huladégyűjtésben

A második pont, amit az értékelés kiemel, szintén a környezetvédelemmel kapcsolatos. Brüsszel ugyanis hosszú bekezdéseken át írja le a Pécsett hatékonyan és sikerrel működő szelektív hulladékgyűjtési módokat. Kiemelik, hogy Pécsett 100 százalékos a hulladéktároló-ellátás, jó pontként említik, hogy szinte minden ház előtt vannak szelektív gyűjtésre alkalmas kukák, ahol pedig nincsenek, ott a lakóövezet közelében található egy-egy szelektív hulladékgyűjtő sziget.

A szakértők fontosnak tartják, hogy a Biokom régóta rendkívül aprólékosan analizálja a hulladéktípusokat, kutatási eredményeiket pedig a hulladékfeldolgozás további tervezésében és fejlesztésében hasznosítják. Külön kiemelik, hogy a pécsi hulladékfeldolgozási rendszer a város karakteréhez és a helyiek igényeihez idomul, hogy az alkalmazott technikák költséghatékonyak és könnyen adaptálhatók.

Pécs újra pályázni fog
Pécs újra pályázni fog

Girán János, Pécs alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy az értékelést olvasva bizonyos, hogy Pécs jó úton halad a Zöld Főváros díj elnyerése felé. Arra pedig – folytatta -, hogy a Zöld Suli programot és a szelektív hulladékgyűjtés pécsi sikereit a brüsszeli szakértők értékelésükben kiemelték, a város és a pécsiek is büszkék lehetnek, hiszen Pécs eredményei így más városok előtt is példaértékűek lettek. Az ambíciókat pedig nem adja fel a város, ősszel ugyanis újra pályáznak a Zöld Főváros címre. A begyűjtött tapasztalatok alapján pedig Pécs jóval nagyobb eséllyel indulhat, mondta Girán.

Az alpolgármester végezetül hozzátette, hogy nem az a legfontosabb eredmény, ha Pécs esetleg Zöld Főváros lesz, hanem maga az út, ami a győzelem felé vezet, hiszen a folyamat során számos olyan fejlesztésre kerülhet sor, melyek a pécsiek életét jobbá és könnyebbé tehetik.