Zöld sziget a város szívében: 100 facsemetét ültetnek a Ledinán

Pécsett is egyre nagyobb problémát okoz a légszennyezettség, ezért a városvezetés több módon igyekszik tenni a jobb levegőminőségért. Holnap például közös faültetést szerveznek!

A légszennyezettséget főként négy tényező alakítja: a távolhatás, azaz a nem helyi kibocsátások okozta alap-légszennyezettség, a közlekedésből, az ipari kibocsátásokból és a lakossági fűtésből eredő emisszió – derül ki a Biokom lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Pécs esetében elsősorban a közlekedésből és a lakossági tüzelésből eredő károsanyag-kibocsátás jelentenek problémát.

A negatív folyamatokon viszont van, ami segíthet, méghozzá a városi zöldfelületek növelése: azaz minél több fa ültetése.

Ezért hozta létre a TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesület az „Életcélok Programját”, amelyben családokat segítenek hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez, illetve a „Zöld sziget” a város szívében mozgalmát, melynek célja közterületek zöldebbé tétele.

És ehhez a programhoz kapcsolódik a Biokom is energiatudatos partnerével, az SI Energy Kft.-vel:

Március 26-án 9.00 és 13.00 között 100 facsemetét ültet el a Ledinán.

Az így kialakuló „Zöld sziget” 4-5 éves felnőtt korától évente 440 cementes zsáknyi szén-dioxidtól szabadíthatja meg a légkört, miközben 6000 liter éltető oxigént termel a környezetében!

Ez 1100 felnőtt napi levegő szükségletét biztosítja!

A Biokom munkatársai választották a helyszínt és a növényeket, előkészítették az ültetéshez a talajt, gondoskodtak az ültetőgödrök kiásásáról, a talajcseréről, a fák kiszállításáról és jelentős részének telepítéséről.

Az így létre jött „kiserdő” a városüzemeltetési cég, és az ott élők, illetve Pécs város egész lakosságának kezelésébe kerül.

hirdetés
Uránia Mozi