Arany Jánost ünnepelték a pécsi diákok

Arany soraitól zengett a Színház tér

Az idei évet az Országgyűlés Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából – a költő előtt tisztelegve – emlékévvé nyilvánította. Március 2-án, Arany János születésének napján a pécsi iskolák is meghajtották fejüket a neves irodalmár munkássága előtt, méghozzá egy látványos villámcsődület kertében.

hirdetés

Arany János március 2-án született 200 éve. A kerek évforduló alkalmából az Országgyűlés az idei esztendőt Arany János-emlékévvé nyilvánította. Pécs természetesen nem maradhatott ki a jubileum ünnepléséből.

Arany soraitól zengett a Színház tér
Arany soraitól zengett a Színház tér

A Leőwey Klára Gimnázium, a Gandhi Gimnázium, illetve a Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán úti tagintézményének diákjai ugyanis egy országos villámcsődület („magyarul” flashmob) részeseként mutattak be látványos, Arany János művei által ihletett irodalmi produkciókat a város számos helyszínén.

Sok-sok diák csődült a térre
Sok-sok diák csődült a térre

A Toldi ihlette pécsi villámcsődületeket délután 16 órától lehetett elkapni  stílszerűen először a Toldi utcában, utána a Leőwey Gimnáziumnál, a Barbakánnál, a Kodály Zoltán utcai kollégiumnál, a Széchenyi téren és a Színház téren. Utóbbi flashmobra – amelyet a Leőwey és a Gandhi gimi diákjai közösen mutattak be – mi is kinéztünk. Íme:

Az esemény célja az volt, hogy a tehetséggondozás és a hátrányos helyzetű gyerekek tanulmányi munkájának támogatására létrehozott Arany János Programokban (Arany János Tehetséggondozó, Arany János Kollégiumi és Arany János Kollégiumi-Szakközépiskolai Program) részt vevő intézmények pedagógusai és tanulói egy időben, de különböző településeken hívják fel a figyelmet a költő munkásságára, valamint az esélyteremtés és a tehetségek kibontakoztatásának fontosságára.