Hús, hús, hús: finom-e vagy?

Nemrég került nyilvánosságra a WHO nagy port kavart tanulmánya, melyben a szakértők megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek (és talán a vörös húsok is) nagyban hozzájárulhat a végbélrák kialakulásához. A magyarok viszont szeretik a sonkát, a kolbászt, és az ilyesmit, épp ezért ellátogattunk a Vásárcsarnokba, hogy megkérdezzük a hentespult mögött állókat, és a tőlük vásárló pécsieket arról, hogy mégis mit gondolnak a hírről. Nem árulunk el nagy titkot, a felét sem hiszik el, vagy csak simán nem érdekli őket a dolog.    

hirdetés

Mint ismert, a WHO hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása növeli a végbél- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. Emellett a vörös húsokat is a másodlagosan rákkeltő anyagok kategóriájába sorolták, melyek kisebb mértékben, de ugyancsak mérgezőek lehetnek a folyamatos fogyasztás esetén.

Az IARC (Nemzetközi Rákkutató Szövetség) munkatársai végezték a vizsgálatokat. Ők az eredmények hitelességét a feldolgozott adatmennyiség nagyságával támasztják alá. Hangsúlyozzák, a rák kialakulásának kockázata gyenge, de a hústermékek folyamatos fogyasztása erőteljesen növelheti.

Érdemes megjegyezni, hogy a WHO szerint az első (legveszélyesebb) kategóriába sorolt feldolgozott húsok a dohányzás, az alkohol, sőt, még a rákkeltő napsütés illusztris társaságába kerültek be.

Szerintük a legkockázatosabb termékek közé sorolhatóak a virslik, kolbászok, húskonzervek, húsos szószok, felvágottak, ezek mintegy 18 százalékkal növelhetik a rák kialakulásának valószínűségét. Napi fogyasztásukat 50 gramm (!) körül javasolják, de alapvetően a minimumon kell tartani.

A vörös húsokból, amiket a „valószínűsíthetően rákkeltő” kategóriába sorolnak, napi 100 gramm az ajánlott bevitel. Esetükben a heti maximum fél kilóra korlátozható. Idetartozik a sertés, marha, borjú, bárány, birka, ló, kecske húsa.

A legveszélyesebbnek számító termékek a füstölt, grillezett, használt olajban készített húsok. Az eljárás során olyan kémiai anyagok keletkeznek, melyek a szervezetbe kerülve valóban növelik a rák kockázatát.

A megkérdezett szakemberek egyöntetűen megkérdőjelezik a tanulmány eredményét.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) dietetikusai emlékeztetnek arra, hogy a rák kialakulását 70-90 százalékban környezeti tényezők határozzák meg, a többi genetikai hajlam függvénye. A tartósítóanyagok valóban tartalmaznak méreganyagokat, azonban a hús elkészítésének módja, a hús származása és fajtája szintén befolyásoló tényezők. A megelőzés legegyszerűbb, leghatékonyabb módja a változatosság és a mértéktartás a mindennapokban.

A hazai Sertésszövetség szerint „tudománytalan és elképzelhetetlen” az egész tanulmány, ráadásul  érdekes módon az emberiség sem halt ki.