добър ден, Nikoláj!

Új lakóval bővült a Pécsi Állatkert, megérkezett a bulgáriai Szófiából Nikoláj, a barnamedve!

hirdetés

Hétfőn megjött a Pécsi Állatkertbe Nikoláj, a barnamedve, akit már nagyon vártak a pécsi gyerekek, és persze az állatkert munkatársai. A 6 éves, Szófiából érkező macit a napokban engedték ki kifutójába, egyelőre úgy tűnik, hogy nyugodt, és jól érzi magát új helyén, ami nagyobb, mint korábbi otthona.

Üdv Pécsett, Nikoláj!
Üdv Pécsett, Nikoláj!

A 140-150 kilós állat felegyenesedve 2 méter magas, imádja a mogyorót és a sütőtököt, a répát és az almát, amikkel gondozója, Leopold Krisztián szerint könnyen le lehet kenyerezni. De persze azért a hús a kedvence.

Felegyenesedve két méter a pécsi maci
Felegyenesedve két méter a pécsi maci

Őri László, Pécs alpolgármestere a Nikolájt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a medve bizonyára sok-sok új és régi látogatót fog az 5 hónapja nyitott állatkertbe csalogatni, hiszen az egész Dunántúlon csak Pécsen lehet ilyen állatot látni. Az alpolgármester kifejtette, hogy a medve minden bizonnyal nagyon népszerű lesz a pécsi gyerekek és a városba látogatók körében, hiszen a barnamedve a kicsik képeskönyveiben is szerepel, sok mesében, rajfilmben is főszerepet játszik. Ugyanakkor Nikoláj termetes ragadozó, ami szintén vonzó jellemzője az állatnak – mondta.

Imádja a mogyorót!
Imádja a mogyorót!

A medvét a Pécsi Állatkert egy csereszerződés keretében tudta elhozni a városba, ami azt jelenti, hogy a parknak nem kellett költenie az állatra – emelte ki Őri. Nikolájért cserébe ugyanis az állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott. Ahhoz, hogy Pécsre kerüljön a maci, az állatkertnek mindössze a szállítási költségek felét kellett kifizetnie.

Őri: folyamatosan újul meg az állatkert
Őri: folyamatosan újul meg az állatkert

Az alpolgármester végezetül elmondta, hogy tervezik új állatok további beszerzését is. Például a nandu tojók kapnának egy kakast, bővülni fog a benett kenguru állomány, jön majd egy új hím vízidisznó, és az akváriumok lakói is gyarapodni fognak. Mindemellett új bemutatóhelyeket is kialakítanak majd az állatkertben. Mindezzel a céljuk az, hogy az eddig 125 ezer látogatót vendégül látó állatkert folyamatosan meg tudjon újulni.

Ő az egyetlen barnamedve a Dunántúlon
Ő az egyetlen barnamedve a Dunántúlon

Siptár Dávid, a vadaspark szolgáltatási vezetője elmondta, hogy a barnamedve beszerzése hosszú folyamat volt, mivel Magyarországon fokozottan védett fajról van szó, amelynek engedélyezési eljárása több hónapot vesz igénybe. A medve kifutója – folytatta – meghaladja az előírt biztonsági jogszabályokat.

Hozzátette, hogy ugyan a medve nevét Bulgáriában kapta, a Pécsi Állatkert azonban egy pályázatot fog kiírni, amelynek keretében várják a látogatók új névötleteit. De ebből a célból egy ötletdobozt is ki fognak helyezni az állatkertben.

A mai örömteli esemény mellé egy szomorú eset is társult, amely az állatkertek életében sajnos nem egyedi eset. Október 19-én 17 órakor a zoo egyik borjúfókája, Cora elpusztult. A vizsgálat megkezdődött, a sajtót és a közvéleményt az állatkert az eredmények tudatában fogja értesíteni.