Szombaton nyit az állatkert

A nagyközönség előtt szombaton megnyíló pécsi állatkert számtalan újdonsággal, különlegességgel várja a látogatókat. Az állatok mintegy 40 százaléka új, azaz a régi állatkertben nem volt megtalálható. A hivatalos átadóra pénteken került sor.

hirdetés


A SZOMBAT ÉS VASÁRNAPI NYITÁSI KEDVEZMÉNYEKRŐL, BUSZOKRÓL, ÚTLEZÁRÁSOKRÓL ITT OLVASHAT EL MINDEN INFORMÁCIÓT: KLIKK!!!

A festői környezetben, a Natura 2000 területen elhelyezkedő Pécsi Állatkert 1960-ban épült a helyi gyárak munkásai, valamint az egyetemisták társadalmi munkájának köszönhetően.

állatkert, hl24

A létesítmény célja eredetileg csak a hazai vadak bemutatása volt, mégis hamar megérkeztek az első egzotikus lakók. 1960-tól 1973-ig 34-ről 118-ra emelkedett a bemutatott állatfajok száma. Az akvárium-terráriumnak a belvárosból a Mecsekre való átköltözésével, illetve az 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult átalakításoknak köszönhetően ma már több mint 250 faj több mint ezer egyede él a pécsi vadasparkban. Az új zoo sok olyan állat otthona lett, amelyek eddig nem voltak láthatók Pécsen: többek között pumák, borjúfókák, két vízidisznó, egy szirticápa, egy kárpáti hiúz, de nemsokára várható zebrák, ormányos medvék és ragadozó madarak érkezése is.

állatkert, hl05
állatkert, hl04
állatkert, hl02
állatkert, hl01
állatkert, hl06
állatkert, hl07
állatkert, hl08
állatkert, hl09
állatkert, hl10
állatkert, hl11
állatkert, hl12
állatkert, hl20
állatkert, hl21
állatkert, hl13
állatkert, hl15
állatkert, hl16
állatkert, hl14
állatkert, hl17
állatkert, hl18
állatkert, hl26
állatkert, hl25
állatkert, hl23
állatkert, hl22
állatkert, hl19
állatkert, hl27
állatkert, hl28
állatkert, hl29
állatkert, hl30
állatkert, hl32
állatkert, hl33
állatkert, hl34

A létesítményt először pénteken a kisdiákok vehették birtokba, az ünnepélyes megnyitóra aznap délután került sor.

Már hivatalos: mindenki látogathatja az állatkertet
Már hivatalos: mindenki látogathatja az állatkertet

A pécsi születésű Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, adóssága volt az államnak az, hogy a gyönyörű környezetben, 1960-ban felhúzott létesítményt modernizálják, így most egy sok éve várt felújítás sikerének örülhetnek a pécsiek és a turisták is. Mint mondta, bízik abban, hogy a beruházással a pécsi turizmus fellendítéséhez is hozzájárulhatnak, hiszen új állatok érkeztek, fantasztikus látogatóközpont és új kifutók épültek.

Az első látogatókra nem kellett sokat várni
Az első látogatókra nem kellett sokat várni

Kiemelte, hogy Páva Zsolt 2009-ben nagyon nehéz körülmények között vette át az önkormányzatot, kiürült a kassza, komoly adósságot örökölt, miközben 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa programot is le kellett vezényelni. Az önkormányzatnak ezeket a nehézségeket kellett leküzdenie, s ezekben a törekvésekben mindvégig partner volt a kormány. A közeljövőben pedig újabb, több tízmilliárdos fejlesztésekre is sor kerül a Modern Magyar Városok program, vagy éppen az egyetemi projekteken keresztül. A cél az, hogy Pécs elfoglalhassa méltó helyét az ország nagyvárosai között a történelme és az itt élő emberek munkája, elhivatottsága miatt – szögezte le.

Megérte kivárni a sort
Megérte kivárni a sort

Páva Zsolt, a város polgármestere hangsúlyozta, hogy a pécsi állatkert különleges helyet foglal el a pécsiek szívében, hiszen gyönyörű környezetben helyezkedik el és fél évszázada a pécsiek saját munkájukkal, önfeláldozásával éppült meg. Az ötven éve még korszerűnek mondott létesítmény felett azonban eljárt az idő, olyannyira, hogy a bezárás veszélye fenyegette.

A bengáli tigris a megnyitón kimutatta a foga fehérjét
A bengáli tigris a megnyitón kimutatta a foga fehérjét

A bezárás helyett azonban a város azt az utat választotta, hogy marad a régi helyen a vadaspark, ugyanakkor elvégzik azokat korszerűsítéseket, amelyek alapján megoldódhat az állatkert sorsa, ezzel együtt a tettyei vízbázis védelme is.

Mint mondta, a beruházáshoz sikerült olyan forrást lehívni, amellyel nem kellett a város kasszáját terhelni.