Nem tűnt el nyomtalanul a Magasház, szerte a városban sétálhatunk rajta

Ugyan a Magasház már a múlté, de a lebontott szellemház teljesen nem tűnt el Pécsről és nem is mostanában fog: törmelékéből építőanyag lett, amit folyamatosan építenek be a javítandó pécsi utakba, dűlőkbe, a bővítendő parkolókba. A Magasház-beton újrahasznosítása ráadásul környezetkímélő és gazdaságos is.

Idén lesz 4 éve annak, hogy eltűnt Pécs városképéből Közép-Európa egyik legnagyobb galambdúca, a Magasház. Az életveszélyes szellemház helyén nemsokára már gyerekek játszhatnak a város új parkjában, ugyanakkor senki ne higgye, hogy a Magasház csak úgy, nyomtalanul eltűnt a pécsiek életéből.

A Magasház bontása 2016-ban

Nem sokan tudják, de Pécsett megannyi olyan hely van, ahol szó szerint a néhai toronyházon sétálgathatunk. A 25 emeletesből kibontott több mint 22 ezer tonna betonból ugyanis építőanyag lett, melyet több pécsi utcába, dűlőbe, parkolókba, telephelyekre beépítettek már.

Ez a pár kupac betontörmelék maradt a szellemházból

Az eljárást, melynek eredményeként az építési törmelékből, hulladékból hasznosítható építőanyag lett, a Biokom Nkft. szakemberei kísérletezték ki. Genczler István, a Biokom Nkft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a lényeg az, hogy a betonvas és egyéb nem szükséges vagy épp veszélyes anyagokat kiválogatták a törmelékből, a megmaradt betonanyagot pedig az előírt, megfelelő méretre aprították és tömörítették, hogy a kellő szilárdságot elérjék. A Magasház maradéka jelenleg a Quartz Kft. Pécsváradi úti telephelyén áll kupacokban.

Kitűnő építőanyaggá vált a Magasházból kibontott beton

Kiderült, hogy az anyag kiválóan alkalmas útalapok építéséhez, és aszfalt vagy betonfelület alá is. Az apróra zúzott törmeléket először a Biokom Nkft. Tüskésréti úti telephelyén tesztelték: több száz négyzetméternyi területet burkoltak le 5 ezer tonna „Magasház-betonnal”, amelyen azóta a mai napig állnak a városüzemeltetési cég járművei. A telephely korábban egyébként kifejezetten mocsaras, gazos terület volt – tette hozzá Genczler István.

A Centrum-parkolótól Malomvölgyig

Eddig összesen 7089 tonnányi Magasház-maradványt használtak fel: a Tüskésréti úti Biokom-telephely mellett a városüzemeltetési cég Eperfás úti telepén 1700 tonnányi anyag felhasználásával bővítették a parkolóhelyet, de ki kell emelni, hogy a Centrum-parkoló bővítése során (közel 800 tonna) és a Páfrány utcai parkoló kialakítása során (141 tonna) is a Magasházból kinyert betonaprólékot használták fel, ahogy megannyi dűlő út, park és utca javítása esetében is.

A Centrum-parkolóban is van egy kis Magasház

Néhány további példa: a malomvölgyi tó környékén, a Bányász vértanúk útjánál, a Pacca dűlőnél, a Szérűskerti útnál is dolgoztak ezzel az újrahasznosított betonnal és természetesen a jövőben is felhasználják majd hasonló fejlesztések esetén.

Gazdaságos és környezetkímélő

Genczler István elmondta, hogy a Magasház törmelékéből készített burkolat költsége jóval alacsonyabb, mint a zúzottkőből épített utaké.

Genczler István: A Magasházból kinyert anyag nem terheli a környezetet

– Az építőipari alapanyagok ára drasztikusan emelkedik, annak pedig, ha a Magasházból kinyert zúzott követ hulladékként helyeznénk el valahol, komoly díja lenne. Mivel ennek a bontott anyagnak van egy olyan tulajdonsága, hogy víz és egyéb kezelések hatására újra tud cementálódni, ezért nagyon jó út- vagy feltöltésalapnak számít, anélkül, hogy más kötőanyagokat kellene hozzá tenni. Kimondottan előnyős tehát ennek az anyagnak a nagy költségekkel nem járó újrahasznosítása – mondta a Biokom Nkft. vezetője.

Folyamatosan használják fel az anyagot szerte a városban

Genczler István kiemelte, hogy fontos célként kezelték azt, hogy minél kisebb legyen a bontási hulladékból lett építőanyag környezeti terhelése, hogy minél szélesebb körben fel tudják azt használni, kiváltva így a bányászott építőipari alapanyagokat. Ennek a veszélyes hulladékoktól megtisztított anyagnak a használata mellett pedig nincs szükség olyan más anyagokra, melyek előállítása környezetkárosító lenne.

Még pár kép Magasház maradékáról:

Hirdetés