Pécs lesz a nyár fénypontja!

A fényfestők ki tettek magukért

Gladiátorok, ó- és középkori papnők és harcosok, történelmi divatshow, tűztánc és zsonglőrmutatványok, hatalmas sárkányok és ki tudja még milyen látványos, izgalmas programokkal várja majd a pécsieket és az ide látogatókat a Zsolnay Fényfesztivál. Igen, a Zsolnay-negyed idén fényben fog fürdeni!

hirdetés


Az idei Zsolnay Fesztivál során – ami már Fényfesztivál – megelevenedik Pécs 2000 éves történelme. A július 1. és 3. között megrendezett ingyenes családi programkavalkádot bemutató rendhagyó, tánc- és fényfestés-bemutatóval megspékelt sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a Zsolnay Fényfesztivál egyszerre tisztelgés a legendás keramikus, Zsolnay Vilmos előtt, valamint a legméltóbb kihasználása a város büszkeségét jelentő Zsolnay-negyednek.

Rendhagyó sajtótájékoztató
Rendhagyó sajtótájékoztató

A városvezető hangsúlyozta, hogy az idei fesztiválon a már megszokott, színvonalas, gazdag és igényes programok várják majd az idelátogatókat, ugyanakkor a hasonlóságok mellett a Zsolnay Fényfesztivál – mint azt neve is jelzi – egy kicsit eltér majd a korábbi fesztiváloktól. A Zsolnay-negyedben ugyanis fénybe borulnak majd az épületek, a dinamikus, színes, pécsi motívumokkal megtűzdelt fényfestés pedig sajátos, páratlan miliőt alakít majd ki.

A fényfestők ki tettek magukért
A fényfestők kitettek magukért

A Zsolnay Fényfesztivál azonban nem csak a Zsolnayra korlátozódik, a fesztivál ugyanis érdekes programokkal kapcsolja össze a negyedet a belvárossal. Móczár Gábor, a ZSÖK NKft. program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy a fényfestés a belvárosban is megszínesíti majd a pécsiek életét, ráadásul a lelkes helyiek saját lakásukat-házukat is „kifesthetik” fénnyel. Az igazi nagy durranás persze a Székesegyház fénybe öltöztetése lesz, amely Magyarország első nemzetközi építészeti fényfestő-versenyének döntője is lesz egyben.

Ízelítő a közelgő  Fényfesztiválból
Ízelítő a közelgő Fényfesztiválból

A belvárosi utcákat többek között utcaszínházak, utcacirkuszok, művészek, zsonglőrök, gólyalábas bohócok, gladiátorok, ó- és középkori papnők és harcosok, interaktív játékok népesítik majd be.

fényfesztivál, hl01
fényfesztivál, hl02
fényfesztivál, hl03
fényfesztivál, hl04
fényfesztivál, hl05
fényfesztivál, hl06
fényfesztivál, hl07
fényfesztivál, hl08
fényfesztivál, hl09
fényfesztivál, hl10
fényfesztivál, hl11
fényfesztivál, hl12
fényfesztivál, hl13
fényfesztivál, hl14
fényfesztivál, hl15
fényfesztivál, hl16

A Zsolnay Fényfesztiválra két világszárt is elhoznak a pécsieknek. A városban fog fellépni a ’90-es években hatalmas slágerekkel taroló Natalie Imbruglia, és a spanyol-amerikai flamenco-jazz sztár, Buika is!