Pécsen járt egy igazi Oscar-díj

Az Oscar-díjat vitrinből nézhették egy ideig

Megkezdődött a 4 napos Animárcius, az a rendhagyó pécsi animációs rendezvénysorozat, amelynek célja az animáció filmes műfajának népszerűsítése. A „minifesztivál” sztárvendéggel indított, hiszen az Animárcius megnyitóján Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező mesélt élményeiről, és természetesen a publikum életnagyságban láthatta a nívós díjat is.

hirdetés

Március 1. és 4. között rendezik meg Pécsen az Apáczai ÁMK Művelődési Ház és a Total Art Művészeti Egyesület „koprodukciójában” szervezett Animárciust. Az animáció műfaját népszerűsítő rendezvénysorozatot a rendezők stílszerűen egy olyan világhírű animációművész társaságában nyitották meg, aki nemcsak a Kossuth-díjat birtokolja, hanem a világ talán legismertebb filmes elismerését is, az Oscart.

A légy tarolt 1981-ben
A légy tarolt 1981-ben

Rófusz Ferenc 1981-ben nyerte el az aranyszobrot A légy című animációs filmjével. A 70 éves rendező ráadásul el is hozta Oscar-díját Pécsre, amelyet a megnyitó előtt annyira körbevettek a fotósok, hogy azt alig lehetett látni.

Pécsen járt egy igazi Oscar-díj!

Pécsen járt egy igazi Oscar-díj!

Posted by PécsMa.hu on Tuesday, March 1, 2016

A rendezvénysorozatot Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy a pécsi civilek, a Nevelési Központ, valamint a városvezetés összefogásának eredményeként létrejött művészeti programsorozat egyfajta kiteljesedése annak a több éves, pécsi animációkra specializálódott kutató- és gyűjtőmunkának, amelyet az Animárcius egyik főszervezője, a Total Art Művészeti Egyesület indított el.

Az Oscar-díjat vitrinből nézhették egy ideig
Az Oscar-díjat vitrinből nézhették egy ideig

A szenvedélyes munka csúcsa egyértelműen az – folytatta –, hogy ezen a rendhagyó pécsi eseményen hazánk egyik legnagyobb animációs alkotója, Rófusz Ferenc is tiszteletét tette.

A pécsi animáció klasszikusokat teremtett
A pécsi animáció klasszikusokat teremtett

Az alpolgármester kifejtette, hogy az animációs fesztivál amellett, hogy megismerteti a műfajt a fiatalabb generációval, vissza is nyúl a világhírű pécsi animáció aranykorába, megidézi a kort, amelyben a Hernádi Tibor által vezetett pécsi stúdió, ahol Rófusz Ferenc is dolgozott fiatalkorában, olyan örök életű klasszikusokat készített, mint a Trombi és a tűzmanó, vagy épp az évtizedekkel ezelőtt és jelenleg is itt rajzolt Red Bull-reklámok.

Nem engedték el az Oscar-díjátadóra
Nem engedték el az Oscar-díjátadóra

Ezután levetítették Rófusz díjnyertes filmjét, majd pedig azt a ritka videót is, amelyen a díjat átveszik a nevében. Rófusz ugyanis nem tudott kijutni a díjátadóra, a korabeli rendszerben ugyanis nem bíztak abban, hogy nyerni fog, ezért nem látták arra érdemesnek, hogy a szintén 1981-ben Oscar-jelölést kapott Szabó Istvánnal együtt kiutazzon Los Angelesbe – mesélte a művész. Ezt a videót is csak a napokban látta először – mondta – és külön kérte, hogy a szervezők itt mutassák be a közönségnek, hiszen nem mindennapi pillanat volt – főleg, hogy a rendező 1981-ben egy nap késéssel a rádióból értesült arról, hogy elnyerte az Oscart.

Az Animárcius programja itt található.

És íme az Oscar-díj:

rúfusz ferenc, animáció, hl05