Szigorúan ellenőrzött bontás

Már csak 14 emelet áll

Hatósági ellenőrzést tartottak a Magasházban csütörtökön, ahol a por és zaj mértékét, az ütemterv betartását, a bontási napló rendszeres vezetését vizsgálták meg a szakértők. Az ellenőrzés során mindent rendben találtak.

hirdetés


Az avatatlan szemek számára is jól látható, hogy a Magasház bizony gyors tempóban tűnik el. A bontási munkálatokat azonban július 21-én egy hatósági ellenőrzés rövid időre megakaasztotta a szellemháznál.

Horváth Endre vizsgálja a bontási dokumentumokat
Horváth Endre vizsgálja a bontási dokumentumokat

Az ellenőrzés során a várost Horváth Endre, a pécsi Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője képviselte, aki a vizsgálatot követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy megtekintették a bontást végző STRABAG MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorcium által vezetett elektronikus építési naplót, illetve a bontási munkálatok alapját képező tervdokumentációt is, amelyből megállapították, hogy a munka a tervezettek szerint halad, napra pontosan a szerződésében vállalt ütemterv szerint, valamint hogy a vállalkozó az elektronikus építési naplót szabályszerűen és rendszeresen, a jogszabályokat betartva vezeti. Horváth Endre hozzátette, hogy a munkaterületen mindent rendben találtak, a munka jól és szervezetten, az előírtaknak megfelelően zajlik.

Nincs nyoma por és zajterhelésnek a környéken
Nincs nyoma por és zajterhelésnek a környéken

A Hatósági Főosztály vezetője felidézte, hogy a Magasház bontásának előkészítése tavaly év végén indult meg, majd idén márciusban az épület tényleges bontása is megkezdődött. A munkálatok megkezdése előtt egy független – közjegyző által kiválasztott – igazságügyi szakértő mérte fel és dokumentálta a ház és a törmelékszállítás útvonalának közelében lévő épületek állapotát. Az így elkészült részletes, fotókkal kiegészített jegyzőkönyvet eljuttatták a közjegyzőnek, aki azt jóvá is hagyta. Ehhez kapcsolódóan elmondta: a zaj- és porkibocsátás mérésének megkezdése előtt a hatóságokkal egyeztettek, hogy ez a folyamat is jogszerűen, a hatóságilag előírtaknak megfelelően történjen. Az eltelt közel fél évben – folytatta – a zaj- és porkibocsátási mutatókat folyamatosan ellenőrizték a szakértők, és mindeddig nem találtak olyan problémákat, amelyek miatt fel kellett volna lépniük. Ez azért is lehet, mert a bontást végző konzorcium kiemelt figyelmet fordít a porzás vízsugaras mentesítésére és visszaszorítására.

A sajtót nagyon érdekelte az esemény
A sajtót nagyon érdekelte az esemény

Horváth Endre hangsúlyozta, hogy a bontás jó ütemben halad, nemrég a 15. emeleten a födémek, pillérek, merevítő falak, lépcsőkarok, pihenők, és liftaknák bontása volt folyamatban, de már a 14. emeletet kezdik bontani a munkások. A kibontott épületelemeket és anyagokat az óriási toronydaruval eresztik le, ahogy pedig tűnnek el az emeletek, úgy kerül egyre lentebb a munkásokat védő palánkrendszer is, amelynek másik funkciója, hogy csökkentse a por- és zajkibocsátást.

Már csak 14 emelet áll
Már csak 14 emelet áll

A bontás során keletkezett beton- és betonacél törmeléket – mondta Horváth Endre – a munkaterületen ideiglenesen tárolják, és vízzel permetezve gátolják meg a porszórását. Épp ezért lehet az, hogy a hatósági ellenőrzés során nem tapasztaltak porzást az épület lábánál. A törmeléket ezután a lehető legrövidebb időn belül szállítható méretűre zúzzák, és minden esetben ponyvával hermetikusan lezárt platós teherautókkal viszik el a befogadótelepre, ellenőrzött körülmények között.

Naponta mintegy 80-100 tonna törmeléket bontanak ki a házból, amit naponta 6-8 alkalommal szállítanak el a bontási területről. Eddig körülbelül 7200 tonna betont és 200 tonna betonacélt bontottak ki az egyre fogyatkozó épületből.