Új játszóházat kaptak a ledinai gyerekek

Egy olyan új gyermekházat adtak át Pécsett az Ady Endre utcában, ahol a környéken élő hátrányos helyzetű apróságok és szüleik közösen tanulhatnak mondókákat, játszhatnak, énekelhetnek és táncolhatnak. A volt hajléktalanellátó épületéből korszerűen kialakított és felújított Y Kölyökház a környéken élő családok számára hatalmas segítséget jelent.

hirdetés

Peer Gynt Projekt néven tavaly nyáron indult útjára Pécsen egy új kísérleti mintaprogram az önkormányzat, a Nevelők Háza Egyesület, a Támasz Alapítvány Pécs, a Fonavita Nonprofit Kft., valamint a norvég Oslo-Akershus Alkalmazott Tudományok Egyetem együttműködésben.

A gyerekekkel itt törődnek
A gyerekekkel itt törődnek

Az egy éven át tartó program során a szervezők a Zsolnay Kulturális Negyed környékén a szegénységi küszöb alatt élő hátrányos helyzetű pécsiek és pécsi családok tagjainak társadalomba történő visszailleszkedését segítik, többek között új közösségi terek kialakításával. A projekt pontos célterülete az Ágoston tér – Búza tér – 48-as tér – Zsolnay Vilmos út – Engel János út – Hársfa utca – Ady Endre utca által lefedett városrész. A fejlesztés legújabb állomásaként pénteken adták át az Y Kölyökház elnevezésű családi közösségi teret az Ady Endre utcában.

Nagy szükség volt erre a helyre!
Nagy szükség volt erre a helyre!

Az ünnepélyes átadón Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy a projekt kiemelt célja az, hogy olyan életminőséget javító programokat és új helyeket hozzanak a környékre, amelyek a családok és a kisebb helyi közösségek megerősítésére, valamint a társadalmi felzárkóztatás folyamatára koncentrálnak.

-Ez volt a város szociális értelemben vett leginkább lecsúszott része. Másfél évtizeddel ezelőtt döntött úgy a városvezetés, hogy ezt a területet meg kell tölteni élettel. Ennek a folyamatnak az első lépése a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása volt, és ilyen fejlesztés az Y Kölyökház is, ahol a környéken élő családok gyermekeit tanítják, vigyáznak rájuk és játékosan elfoglalják őket, amíg szüleik a szomszédos közösségi házban kapnak például életvezetési tanácsokat, vagy dolgoznak. Az itt élő gyerekeknek a jövőben így nagyobb esélye lesz a kitörésre, a munkavállalásra – mondta Csizi Péter.

Girán János, Csizi Péter és Fonai László adta át a kölyökházat
Girán János, Csizi Péter és Fonai László adta át a kölyökházat

Fonai László, a pécsi Támasz Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy az alapítvány kliensköre már nem csupán a hajléktalanokból áll, mint korábban, hanem hátrányos helyzetű környékbeliekből is, akiknek különböző szociális problémákkal küzdenek. Rajtuk és családjaikon is segíteni kívántak – folytatta –, ezt pedig a város által elnyert norvég pályázati pénzből finanszírozott Peer Gynt projekt tette lehetővé. A kisgyerekek számára létrejött kölyökház szolgáltatásai már a korai visszajelzések alapján is népszerűek és hasznosak a környéken élők számára – emelte ki Fonai.


Girán János önkormányzati képviselő az átadóünnepségen jelentette be, hogy képviselői keretéből a nemes és fontos célt szolgáló intézmény részére 150 ezer forintot adományoz.

A kicsik ismerkednek a népzenei hangszerekkel
A kicsik ismerkednek a népzenei hangszerekkel

Nagy Ágnes, az Y Közösségi Ház és az Y Kölyökház vezetője lapunknak elmondta, hogy az akadálymentesített és energetikai felújításon is átesett volt hajléktalanellátó-épületben kialakított Y Kölyökházban helyet kap egy önszerveződő, térítésmentes „Baba-mama klub”, ahol a kisgyermekes kismamáknak szerveznek az ő igényeikhez igazított foglalkozásokat. A „Csacsogó” elnevezésű program – folytatta – egy ingyenes, speciális baba-mama kör, ahol mondókákat, népi énekeket, játékokat tanulnak és játszhatnak a kisgyerekek (3 éves korig) és szüleik, hetente egy alkalommal. A kölyökházban indul a szintén ingyenes „CsaláDidarida táncház” is, ahol népzenére mozoghatnak-táncolhatnak a kicsik és szüleik, valamint megismerkedhetnek népzenei hangszerekkel is. A kéthetente (csütörtökön 16.30-tól) megrendezett programon egy népi zenekar és egy néptánc-oktató is segíti az ismerkedést a folkzenével- és tánccal – mondta Nagy Ágnes. A „Családi angol” nevű angolórán egy angoltanár tanít angol mondókákat és énekeket a piciknek és szüleiknek. Mindemellett egy játszóházat is indítanak az Y Kölyökházban – emelte ki Nagy Ágnes.

A projekt során a tervek szerint 20 ezer embert érnek majd el, valamint önkormányzati és magáncégek, intézmények, civil szervezetek együttműködésére is számíthatnak.