Új közösségi ház nyílt a városban!

Játszóház is volt a megnyitón!

Megnyílt a Hársfa úton Pécs legújabb közösségi tere, az Y Közösségi Ház, ahol megannyi életminőség-javító és közösségformáló program és szolgáltatás várja a Zsolnay Kulturális Negyed környékén élő pécsieket.

hirdetés

Peer Gynt Projekt néven tavaly indult útjára Pécsen egy új kísérleti mintaprogram az önkormányzat, a Nevelők Háza Egyesület, a Támasz Alapítvány Pécs, a Fonavita Nonprofit Kft., valamint a norvég Oslo-Akershus Alkalmazott Tudományok Egyeteme együttműködésében.

A projekt során a Zsolnay Kulturális Negyed környékén, egészen pontosan az Ágoston tér–Búza tér–48-as tér–Zsolnay Vilmos út–Engel János út–Hársfa utca–Ady Endre utca által lefedett területen történnek fontos szociális fejlesztések.

A Peer Gynt Projekt fejlesztései elsősorban a környéken élőknek szólnak, de fontos cél az is, hogy a hátrányos helyzetű pécsiek társadalomba történő visszailleszkedését is elősegítsék. Ebben hatalmas szerepet játszanak az olyan közösségi terek, ahol olyan fejlesztési módszereket és programokat kínálnak az itt élők számára, amelyek erősítik összetartozásukat, valamint kezelik a helyi problémákat is.

Mindenkit vár az Y Közösségi Ház
Mindenkit vár az Y Közösségi Ház

Ilyen közösségi tér a nemrég megnyílt Y Kölyökház, és ilyen az április 4-én átadott Y Közösségi Ház is. Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat által befogadott program azokat a szociális fejlesztéseket kívánja megvalósítani, amelyek az Európa Kulturális Fővárosa programév során elmaradtak a keleti városrészben, a város tehát régi adósságát törleszti. A projekt kiemelt célja – folytatta – a közösségi terek kialakításán túl, hogy olyan életminőséget javító programokat hozzanak a városrészbe, amelyek a családok és a kisebb helyi közösségek megerősítésére, valamint a társadalmi felzárkóztatás folyamatára koncentrálnak.

Őri László és Fonai László átadta a házat a pécsieknek
Őri László és Fonai László átadta a házat a pécsieknek

Fonai László, a pécsi Támasz Alapítvány elnöke az átadón elmondta, egy közösségi ház alapfunkciója, hogy legyen nyitott, kreatív, spontán, az Y Közösségi Ház pedig ilyen. Emlékeztetett arra, hogy 1991-ben költözött a Hársfa utcába a Támasz Alapítvány, abban az időszakban, amikor a hajléktalanellátás elkezdett kibontakozni az országban. Pécsen az önkormányzat támogatásával a civil szervezetek elsőként kezdték meg a szociális problémák orvoslását, hasonlóképpen ahhoz, ahogy jelenleg is történt az Y Közösségi Ház kialakításakor. Fonai ezután megköszönte az épület-felújítás kivitelezőjének munkáját, a projektben részt vevő pécsi intézmények és a közösségi ház munkatársainak segítségét.

Mi mindent nyújt az Y Közösségi Ház?

Nagy Ágnes, az Y Közösségi Ház vezetője közölte, számos szolgáltatást vehetnek igénybe a házban, többek között helyet fog kapni egy internetes információs pont, a környék lakói szkennelhetnek, fénymásolhatnak és nyomtathatnak is itt.

Havi egy alkalommal szűrővizsgálatokat is végeznek (vércukorszint, koleszterin, vérnyomás), a látogatók mindemellett életmód-tanácsokat is kérhetnek, de több testmozgásos, illetve mozgásterápiás (pilátesz, nyújtó gyakorlatok, jóga), valamint alternatív gyógyítással kapcsolatos programot (gyógymasszázs, reflexológia, akupresszúra) is szerveznek.

Játszóház is volt a megnyitón!
Játszóház is volt a megnyitón!

Lehetőség van az organikus kertészkedés, komposztálás, gyógynövénytermesztés és -felhasználás elsajátítására is. A házból természetjáró túraklub is indul, valamint alkotói és kreatív pályázatokat és foglalkozásokat is (foltvarrás, dekoráció-készítés) meghirdetnek majd több korosztály számára is.

Kiállítások szervezésére is alkalmas az intézmény, Orsós Gyurika rajzait is itt mutatták be a megnyitón. Ehhez kapcsolódik a házban rendezett művészetterápiás foglalkozás is, ahol a felnőttek zene és a képzőművészet segítségével dolgozhatják fel problémáikat. A gyerekeknek is szerveznek ilyen programot, az a Bártfa utcai iskolában zajlik.

Szűrővizsgálatokat is végeznek
Szűrővizsgálatokat is végeznek

Egy Ifjúsági Klub is működni fog a házban, ahol a környék kamaszai és serdülői játszhatnak például Xboxon is! De a játék mellett a bankok, a gazdálkodás és az önálló ügyintézés világában történő eligazodást is nagyban segítik majd különböző közösségi foglalkozásokkal.

A kreatív foglalkozások kedvelőinek is szól program a közösségi házban
A kreatív foglalkozások kedvelőinek is szól program a közösségi házban

Emellett a Családsegítő Szolgálat ügyfélszolgálatot működtet, hogy az itt élők szociális problémáin segítsenek. Fontos tudni, hogy egy úgynevezett Álláskereső Klub is indul az Y Közösségi Házban, ahol egyéni igények és szükségletek szerint térképezik fel, hogy kinek milyen állás, foglalkozás lenne a legmegfelelőbb.

A „Hozom-Viszem” szolgáltatás is nagyon hasznos. Egyfajta börze- és bolhapiac ez, amely során a gyerekek egymás között cserélhetnek játékokat, babruhákat, a gyerekneveléshez szükséges kisebb-nagyobb dolgokat.

A ház szolgáltatásai a projekt lezárásáig – azaz április 30-ig – ingyenesek, ezt követően jelképes összegért vehetők igénybe.