Vajon mi közös Pécsben és Norvégiában?

Lezárult a tavaly Pécsen indult kísérleti szociális mintaprogram, a Peer Gynt Projekt. A program során megannyi életminőség-javító fejlesztést valósítottak meg a Zsolnay-negyed szomszédságának elmaradottabb és szegényebb részein.

hirdetés

Peer Gynt Projekt néven tavaly indult útjára Pécsen egy kísérleti mintaprogram az önkormányzat, a Nevelők Háza Egyesület, a Támasz Alapítvány Pécs, a Fonavita Nonprofit Kft., valamint a norvég Oslo-Akershus Alkalmazott Tudományok Egyeteme együttműködésében. Az idén április 28-án lezárult projekt során a Zsolnay Kulturális Negyed környékén – például a Hársfa úton – történtek olyan fontos szociális fejlesztések, amelyek elsősorban a környéken élőknek szólnak, illetve a hátrányos helyzetű pécsiek társadalomba történő visszailleszkedését is elősegítik.

Páva Zsolt és a norvég nagykövet a zárókonferncián
Páva Zsolt és a norvég nagykövet a zárókonferencián

Ebben a folyamatban hatalmas szerepet játszanak a projekt keretében létrejött közösségi terek, ahol olyan programokat kínálnak, amelyek erősítik a pécsiek és a városrészben élők összetartozását, valamint kezelik a helyi problémákat is.

Ilyen közösségi tér a március 23-án a Hársfa úton nyílt Y Kölyökház és az április 4-én átadott Y Közösségi Ház is, valamint ilyen hely az április 26-án a Civil Közösségek Háza udvarában megnyitott Kisház Kávézó is.

Nagy szükség volt az Y Kölyökházra!
Nagy szükség volt az Y Kölyökházra!

A 2016 áprilisában indult projektet lezáró konferencián Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat által befogadott és a Norvég Királyság által támogatott programban azokat a szociális fejlesztéseket valósítják meg, amelyek az Európa Kulturális Fővárosa programév során elmaradtak a Zsolnay-negyed környékén, ahol szegény, rossz körülmények között élő pécsiek laknak a modern városi intézmények szomszédságában.

A városvezető kiemelte, hogy a konkrét, sikeres eredményeket felmutató projektben megvalósult társadalmi felzárkóztatást erősítő szociális fejlesztések jól illeszkednek a városvezetés olyan hasonló intézkedéseinek sorába, mint például a sikeresen lezajlott györgytelepi rehabilitáció.

Mindenkit vár az Y Közösségi Ház
Mindenkit vár az Y Közösségi Ház

A polgármester végül hangsúlyozta: fontos, hogy a program eredményei még sokáig megmaradjanak, erre garanciát jelent az azt lebonyolító szociális szakemberek tudása és elhivatottsága.

Korponai Gergő, a Miniszterelnökség megbízott osztályvezetője az eseményen elmondta, hogy a projekt kezdetén 2-3 év állt volna a szervezők rendelkezésére a programok és fejlesztések megvalósítására, azonban a projekt lebonyolítási határideje szűk egy évre módosult. Pécsen azonban – folytatta – ennyi idő is elegendő volt ahhoz, hogy sikeresen lezárhassák a programsort, amelynek eredményeképp nemcsak a pécsiek profitálnak az életminőség-javító fejlesztésekből, hanem az ország is, hiszen a Peer Gynt Projektnek köszönhetően Magyarország és Norvégia kapcsolata is erősödik.

A záró konferencia sokakat vonzott
A záró konferencia sokakat vonzott

Olav Berstad, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete a zárókonferencián kiemelte, hogy Pécsen és más városokban is úgy látja, hogy amikor magyar és norvég szakemberek találkoznak, nagyon sok közös tapasztalatra és kihívásra találnak, amelyeket norvég és magyar szemszögből is lehet vizsgálni.

– Úgy gondolom, hogy a projektben elemzett szociális problémák nem csak Magyarországra jellemzőek. A projekt a két ország szélesebb együttműködésről is szól, egy tágabb európai kontextusban – fogalmazott a norvég nagykövet.