Pokoli dolgokat művelnek Pécs határában

Ha pár szóban kellene jellemeznünk az Elite Challenge harmadik napját, akkor csak ennyit mondanánk: ordibálás, verejtéktől és a tó vízétől csöpögő résztvevők és irtózatos nyögések. A pokoli kihívás legnehezebb részére, a „vizek napjára” érkeztünk május másodikán, akkor már a csapat fele feladta a küzdelmet. A megmérettetésben idén először hölgy is finiselt.

Méltán hívhatjuk az ország egyik legkeményebb katonai jellegű kihívásának a Nyugat-Mecsekben megrendezett öt napos Elite Challenget, amin az irodai munkásoktól elkezdve a legedzettebb harcművészekig bárki kipróbálhatja magát. Az annuális programra évente húsz-harminc magyar jelentkezik, ám mindössze a csapat 20 százaléka „ér finisbe”.

hirdetés
Az Európában egyedülálló kiválasztó programot Koltai Arnold, a Magyar Honvédség nyugalmazott alezredese hívta életre hat éve. Arnoldnak nem volt idegen a katonai kiképzések rendszere, hiszen a hajdani Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végzett, és a Különleges Erőkben is szolgáló főtisztként maga is több katonai és túlélő kiképzést végigcsinált, többek között a brutális US ARMY Ranger, és Special Forces iskolákat, megjárta Boszniát, Afganisztánt, és egy évet töltött az ENSZ katonai megfigyelőjeként Grúziában.

A 2012-ben létrejött Elite Challenge, katonai jellegű kiválasztó program, a Magyar Honvédség Rohamlövész tanfolyama és az USA Ranger iskolájának első öt napjának szelekciós programját öleli fel, annak minden fizikai és pszichikai követelményével együtt.

A „tábor” rögtön egy fizikai bekerülési teszttel kezdődik: meghatározott időn belül kell teljesíteni a megadott futást, úszást, fekvőtámaszt, felülést és húzódzkodást. Ez azonban csak a kezdet, a fizikai felmérő után jönnek az „igazi” katonai jellegű feladatok öt napon át.

– A jelenlevők részt vesznek elméleti oktatáson, tanulnak tereptant és tájékozódási ismereteket, illetve teljesíteniük kell különböző fizikai feladatokat is. Van, hogy egy sérült társukat kell elszállítaniuk hordágyon egy megadott akadálypályán keresztül, vagy éppen az erdőben elrejtett ételt kell megtalálniuk – mondja a Koltai Arnold alezredes, az Elite Challenge megálmodója.

A kihívás legidegtépőbb része mégsem a kevés víz vagy étel, hanem a brutális alvásmegvonás. Az első három napban összesen hat órát alhatnak a hallgatók, a negyedik és ötödik napon semmit. Nem meglepő, hogy mindemellett tízpercnyi „szabad programja” sincs a résztvevőknek, még mosakodni és a „mosdóba” is akkor mehetnek, ha az instruktorok arra utasítást adnak, akik amúgy szinte megállás nélkül terhelik a résztvevőket mind fizikailag, mind pszichésen.

A programot a jelentkezők menet közben bármikor feladhatják. A távozásnak lehet orvosi oka, dönthet maga a résztvevő is úgy, hogy befejezi a kiképzést, de az is lehet, hogy fegyelmi okokból, vagy sikertelen feladat miatt zárják ki a résztvevőt. Szerdai látogatásunkkor már csak a csapat fele küzdött a programban, a neheze pedig még csak akkor kezdődött. Annak ellenére, hogy a pokoli terhelés miatt mindössze a jelentkezők ötöde ér a finisbe, idén először egy hölgy is talpon maradt a tábor harmadik napján. Varga Emese hősiesen állta a sarat – szó szerint – a vizek napján.