“A festményeket ízlelgetni kell”

Egyből felismerhetők művei

Kiállítás nyílt Pécsen Keserü Ilona festőművész életművéből „Színe-java” címmel a Zsolnay Negyed m21-es galériájában. A március 11-től május 18-ig látogatható tárlat kapcsán beszélgettünk a 82 éves művésznővel.

hirdetés

A meghökkentő méretű „Színe-java” kiállítás betekintést nyújt Keserü Ilona festőnő életművébe, megmutatja azt az utat, amit a pécsi születésű művésznő bejárt pályája indulásától napjainkig. A festőnő lapunknak elmondta, hogy kiállítását „életmű-válogatásnak” is lehetne nevezni, hiszen a lehető legtöbb olyan festményét elhozták Pécsre, amelyek elérhetőek voltak magán- és múzeumi gyűjteményekben, valamint az ő műtermeiben.

"A festészet szellemi táplálék"
“A festészet szellemi táplálék”

Az a több mint 120 kép – amelyek egy 60 éves karriert fednek le –, amelyeket a Zsolnay-negyedben láthatunk, a galéria befogadóképességének a maximumát veri. Keserü Ilona elmondta, nagyon boldoggá tette, hogy a pécsi kiállítótérnek köszönhetően képválogatása egy összefüggő egész képét nyújtja annak ellenére, hogy az itt látható festményei között akad jó pár eltérő stílusú, tematikájú alkotás is.

Egyből felismerhetők művei
Egyből felismerhetők művei

A galéria olyan kivételes tulajdonságainak köszönhetően, mint amilyen a belmagassága, a beláthatósága és átjárhatósága, valamint a megvilágítása, Keserü Ilona képeit nemcsak a megszokott módon, egymás mellé helyezve láthatjuk, hanem egymás fölött is, amely a művésznő szerint érdekesen szervezi és hozza kapcsolatba a képeket.

Egyedi látvány a galériában
Egyedi látvány a galériában

Van-e a Keserü-képeknek messziről is felismerhető üzenetük, mondanivalójuk? A festőnő szerint műveinek konkrét üzenete nincs, egyvalamit leszámítva. Ez pedig a „festészet csinálásának” az üzenete, amely nem közölhető szóban. A festészetet fogyasztani kell – mondta –, ízlelgetni és ráérezni arra, ami nekünk a leginkább tetszik. A festészet szellemi táplálék, amelyet művelve és befogadva is hozzá tudunk járulni a világ szebbé tételéhez – tette hozzá.

Keserü Ilona jelenleg is több olajfestményen dolgozik budapesti és pécsi műtermében. Pécsen készülnek nagyobb képei, mivel itt van hozzá optimális alkotótere, míg a fővárosban kisebb képeit festi.

Keserü Ilona művei március 11-től május 18-ig láthatóak az m21-es galériában.

A festőnő 1933-ban született Pécsen. 1958-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon. Mesterei Bencze László, Szőnyi István és Martyn Ferenc voltak. 1983-tól rajzot és festészetet tanított a Janus Pannonius Pécsi Tudományegyetemen. Keserü Ilona külföldi egyetemeken is volt vendégelőadó 1984-ben Munkácsy-díjjal jutalmazták, 2000-ben Kossuth-díjas lett. 2011-től Pécs díszpolgára, 2014-től pedig a Nemzet Művésze.