Középkori lovagok lepik el ma a Barbakánt

A hétvégén második alkalommal utazik vissza Pécs az időben, egészen a középkorba és a reneszánsz idejére: augusztus utolsó hétvégéjén a Barbakán környéke felidézi a régmúlt hagyományait a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztiválon, közel 50 programmal várva az érdeklődőket, kortól függetlenül!

hirdetés

Péntektől vasárnapig a bástyánál táboroznak a Fekete Hollók Rendjének zsoldosai, kicsit távolabb, a Várárokban pedig Hunyadi János Szabad lovagjai vernek sátrat. Lesz középkori látványfőzés a Jókai Bisztró támogatásával, és persze ételudvar is.

Kérdésünkre válaszolva, Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, tavaly több ezren látogattak el a fesztiválra a várfal tövében, amelyet hagyományteremtő szándékkal indított a városvezetés. A tapasztalatok alapján egyértelműen sikeres volt a rendezvény.

– A tavalyi sikereken felbuzdulva idén háromnaposra bővül a rendezvénysorozat augusztus utolsó hétvégéjén, az esemény péntek délutántól vasárnap délutánig tart. A fesztivál szándéka idén is az, hogy megjelenítse Pécs középkori múltját, mindennapjait, hagyományait, közös, kulturális örökségünket egy tematikus programsorozaton keresztül – mondta az alpolgármester.

janus hagyományőrző fesztivál, hl04
A középkorba csöppenhetünk a Barbakánnál

Pénteken szabadtéri filmvetítésekkel indul az idei Janus Fesztivál. Elsőként 17:30-kor A Lovasíjász című filmet láthatják az érdeklődők, a rendező, Kaszás Géza részvételével beszélgetés és közönségtalálkozó is lesz. Utána népünk sorsának alakulása elevenedik meg a filmkockákon a Magyar Vándor című film segítségével.

Szombaton gólyalábas utcaszínházzal, lovasíjász bemutatóval, lovagi tornával és szablyavívással várják az érdeklődőket. A tapasztalatok szerint a legtöbb látogatót ezek a programok vonzották a múlt évben.

Részesei lehetünk egy középkori esküvőnek is, amire maga Nagy Lajos király adja áldását! A király kíséretével, és a Janus Pannonius Mézlovagrend tagjaival 14:30-tól vonul át a Ferencesek útján, majd a Sétatéren keresztülhaladva 15:00-kor érkezik a Bástyához.

Vasárnap, ebéd után középkori társas és képességfejlesztő játék klub is lesz, a kicsiket pedig várja a Manóműhely, ahol kézműves foglalkozáson vehetnek részt, sőt, a Pécs Zoo állataival is találkozhatnak a Várárokban. Lesz bábszínház és középkori játszóház is.

A Pécsi Sörfőzde idén igazi különlegességgel készül az eseményre: Janus Pannonius sört készítenek, amelyet csak a helyszínen és csak a fesztivál idején lehet majd kapni!

Minden este élőzene és koncertek gondoskodnak majd az igazi középkori hangulatról. Este a Vágtázó Csodaszarvas és a Dalriada együttesek adják a talpalávalót.

Így tehát idén is igazi, hamisítatlan középkori hangulatban búcsúztathatjuk a nyarat a Barbakánnál a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztiválon augusztus 26. és 28. között A teljes program elérhető a fesztivál Facebook-oldalán és a janusfesztival.hu-n.