Ingyenes családi nap a Tettyén

Május 11-én, vasárnap 14 órától a Tettyei romoknál rendezik meg immár ötödik alkalommal a Tubes Napot negyedszer a Pécsimami Napok elnevezésű rendezvényt.

Csizi Péter a Tubes-nap kapcsán elmondta: idén már öt esztendeje, hogy a pécsi civilek és polgárok a városvezetéssel összefogva megmentették Pécset attól, hogy radarállomás magasodjon a város fölé, tönkretéve a Mecsek egyik legszebb csúcsát, egy természetvédelmi területet. Útlezárás, bírósági eljárások, helyszíni demonstrációk előzték meg ezt a győzelmet.

A radarmentes Pécset ünnepeljük
A radarmentes Pécset ünnepeljük

A pécsi civilek kitartását dicséri, hogy harcukat nem adták fel, éveken keresztül küzdöttek a lokátor ellen.

Csizi Péter hangsúlyozta: köszönet illet ezért a harcért minden pécsi polgárt, akik kitartottak az eredeti cél mellett, hogy a Tubes ne egy elzárt katonai helyszín legyen, hanem egy olyan kirándulóhely, amely minden pécsié. Ezt ünnepeljük minden évben.

A Tettyén vasárnap a Tubes sátorban diavetítéssel mutatják be a „Tubes-csata” történetét. Aki szeretné, próbára teheti tudását a  Tubes-totó kitöltésével. Jutalom: Igazság a Tubesről című könyv.

A Tubes-nap társrendezvénye a Pécsimami nap. A gyermekes családok és a radarmentes Pécs közös ünnepe lesz ez, melyre a szervezők különleges programokkal készülnek. A gyerekeket a Csodaszarvas legendája című mese, a „Tavasztündér” című interaktív gyermekkoncert várja, de lesz lovasíjász bemutató is. A gyermekek kipróbálhatják a lovaglást és a kézzel hajtott fa körhintát, felülhetnek a bringóhintóra, lehet Csizmadia László Zengő-harcossal íjászkodni, a sütödében “kenyérbábát” készíteni, a felállított jurtában a rovásírással ismerkedni. Több mint 80 népi és történelmi fajáték teszi emlékezetessé a délutánt.

Idén sem marad el a pecsétgyűjtés: a gyermekek garantált ajándékkal térhetnek haza, a legszerencsésebb résztvevő pedig 2 éjszakát tölthet el családjával egy igazi – de alapvető kényelmi funkciókkal felszerelt – jurtában, a Pécs közeli Orfűn.

A rendezvény célja a nemzetet éltető hagyományok, szokások és játékok őrzése és tovább éltetése, valamint annak megtapasztalása, hogy őseink játékai ugyanolyan örömöt, önfeledt szórakozást biztosítanak gyermekeinknek, mint a modern kor csodái.

A program a Pécsimami Közhasznú Egyesület és a Civilek a Mecsekért Mozgalom szervezésében, Pécs M. J. Város Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.