Egy hétvége a cigány kultúra bűvöletében

A roma kultúra népszerűsítése, sokszínűségének bemutatása a célja a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiváljának, amelyet április 9-én és 10-én (pénteken és szombaton) rendeznek meg Pécsett, immáron 18. alkalommal a Rácz Aladár Közösségi Házban.

hirdetés

A Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület szervezésében a kétnapos fesztiválon helyet kap az „országos roma képzőművészeti kiállítás”, melynek keretében több tucat művész alkotásait csodálhatjuk meg.

Ismerjük meg a cigány kultúrát!
Ismerjük meg a cigány kultúrát!

Az első nap fő attrakciója este 6 órakor a Balogh Kálmán, Gáspár Kálmán, és Ökrös Oszkár cimbalmosok nevével fémjelzett „A cimbalom virtuózai” című est lesz, melyet Rácz Aladár 130. születési évfordulójának apropójából prezentálnak a zenészek.

A fesztivál második napján rendezik meg a talán már hagyományosnak is nevezhető irodalmi matinét, melyben közreműködik Bertók László Kossuth-díjas pécsi költő, Frankovics György pécsi mesegyűjtő-író, Kovács József Hontalan mohácsi költő, és Németh János pécsi színművész. Ezután 17 órakor Kosztics László faszobrász munkásságának állítanak emléket a szervezők a művész munkásságának 50. évfordulóját ünneplő kiállítással. Az est zárásaként fél 6-tól indul a Dankó Pista Nótaest Kuncz László előadóművész közreműködésével.

A fesztivál ideje alatt kézműves bemutatóra, vásárra és könyvkiállításra is várják a látogatókat.

A fesztivált szervező, negyedszázada működő Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület fontos feladatának tekinti, hogy a populárisabb, nagyobb tömegeket vonzó események megtartása mellett lehetőséget adjon a színvonalasabb művészetet képviselő alkotók bemutatkozására is. A szervezet programjaival, kezdeményezéseivel továbbá szerepet vállal a cigány kultúra széles körű népszerűsítésében, igyekszik hozzájárulni romák és nem romák békés egymás mellett éléséhez, a roma integrációhoz, a romákkal kapcsolatos félelmek, tévhitek eloszlatásához.