Egy kis szombat esti láz a föld alatt?

Ha akadnak olyan vállalkozó szelleműek, akik a szombat estét nem egy szórakozóhelyen töltik, hanem valami extrémebbre vágynak, akkor nekik Orfűn a helyük. Este tízkor, jóval sötétedés után, túra indul az erdőben a holdfénynél, az út vége pedig 55 méterrel a föld alatt, a Trió-barlang szívében ér véget. Először rendezik meg az Éjszakai Barlangtúrát Orfűn!

hirdetés

Eddig csak nappali programok voltak, a mostani, sötétben zajló kirándulás pluszélményt jelent majd. A barlangi túrák mindig nagy népszerűségnek örvendtek, a résztvevők felől csak pozitív visszajelzések érkeztek.

Lukács Lilla, az esemény szervezője szerint folyamatosan érkeznek a hívások a szombat éjjeli túrára, már 28-30 résztvevőt regisztráltak az eseményre.

– A 7-8 év alattiaknak nem nagyon ajánljuk az éjszakai túrát, felső korhatár viszont nincs. Mindenki a saját felelősségére vállalja a kirándulást, hason fekve kell néhol haladni a sárban, ráadásul sötétben. A vezetők persze biztosítják a szükséges felszerelést – overallt, fejvédőt, fejlámpát, és minden szükséges kelléket. Ezek a kirándulások alapvetően minden korosztályt vonzanak, hiszen a felnőttek izgalmas programnak, kihívásnak élik meg, a gyerekeknek pedig már önmagában az is elég, ha kúszhatnak-mászhatnak a földön – mondja a szervező.

Elmondása szerint a barlangi túrákon már több olyan résztvevővel is találkoztak, akik direkt azért vállalták a kalandot, hogy leküzdjék belső félelmeiket, klausztrofóbiájukat, így terápiás jelleggel vettek részt a programon.

cseppkőbarlang
A cseppkövek páratlan látványt nyújtanak

A Mecsek-háztól elindulva háromnegyed órás séta vár a csapatra a sötét erdőben, két túravezetővel. Az orfűi Trió-barlang a végállomás, ahol irány a föld alá. A szervezők igazi élményt ígérnek. Félszáz méterrel a talajszint alatt húzódik a 250 méter hosszú barlang, a haladás változatos odalent. Van, ahol kúszva, van, ahol kényelmesen sétálva lehet közlekedni, megcsodálva a cseppköveket. Egy–másfél órát vesz igénybe a föld alatti séta, az egész túra így körülbelül háromórás lesz.

Két túravezető is kíséri majd a csapatot, ha bármiféle gond adódna, ők rutinosak a problémák kezelésében.

Természetesen egy barlanghoz illően denevérekkel is találkozhatnak a vállalkozó szelleműek – a bőregerek persze tökéletesen ártalmatlanok, jobban kerülik az embert, mint mi őket.

Lukács Lilla kérdésünkre válaszolva elmondta, az orfűi–abaligeti barlangrendszer kutatása szakadatlanul folyik, több kutatócsoport jelenleg is tanulmányozza a járatokat. A Trió-barlangot most éppen a Szegedi Tudományegyetem egyik csapata vizsgálja.

Az elmúlt években egyre inkább kiszélesedő Mecseki Spirál még egyelőre a barlangászok számára járható, de nem kizárt, hogy a rendszer mérete meg fogja közelíteni az Aggteleki barlangrendszerét.

A túráról érdeklődni és jelentkezni Lukács Lillánál lehet a 20/380-2064-es számon .

Részletek az esemény Facebook-oldalán.