Egy nap Pécsen Radnótiról

November 9-én, Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából a Pannon Filharmonikusok emlékhangversennyel és egész napos programkínálattal hajt fejet a költő életműve előtt. Az esemény védnöke Hoppál Péter kulturális államtitkár.

hirdetés

A 19 órakor kezdődő koncert műsorát a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály hosszú évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja. A New York-i Carnegie Hallban másfél évvel ezelőtt bemutatott versenymű tavasszal érkezett Magyarországra, akkor a budapesti Zeneakadémia zárkörű koncertjén tűzte műsorra. Európában és Magyarországon a versenymű első nyilvános előadására a Pannon Filharmonikusok produkciójában kerül sor, november 9-én a Kodály Központ Hangversenytermében. A concerto szólistája − akárcsak New Yorkban − Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz.

A Hegedűverseny ajánló kisfilmje az alább:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=nrE8mh9JdTk” width=”670″]

Az este középpontjában Vajda János À la recherche… című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek. A narrátorra és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten ez alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta. A műben narrátorként Rátóti Zoltán színművész működik közre.

Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, mely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg.

A Holokauszt Emlékév keretében megvalósuló koncertet egész napos rendezvénysorozat kíséri. A zenekar a Kodály Központban tematikus tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, hegedűjátékkal kísért versfelolvasással és filmvetítéssel idézi meg a tragikus sorsú költő emlékét.

A program

– 13.30-kor a hangversenyteremben Rick King, amerikai rendező Erőltetett menet című, ritkaságnak számító mozija lesz látható, mely egy amerikai fiatal szemével meséli el Radnóti Miklós utolsó napjait.

– 15.30-kor Szilágyi Zsófia, Milbacher Róbert és Kisantal Tamás irodalomtörténészek Murányi Gábor, a HVG munkatársának moderálásával kötetlen, laikusok számára is érthető formában beszélgetnek arról, hogy milyen kapcsolódása van/lehet Radnóti költészetének a holokauszt-irodalomhoz. A pódiumbeszélgetést Radnóti verseinek, és Radnóti Miklósné, Gyarmati Fanni készülő naplója részleteinek felolvasására is sor kerül, mely produkciókat Bujtor Balázs hegedűjátéka kíséri.

– Az emléknapon a Kodály Központ tereiben folyamatosan hallgathatók és olvashatók Radnóti Miklós versei. A költő sorsáról az életét dokumentáló, kiállított fotók és kéziratok bővebben is mesélnek.

– A Kodály Központban november 9-étől látható Alpern Bernadett fotóművész Used Stones című kiállítása, mely olyan zsinagógaépületeket dolgoz fel, melyek a zsidóság elhurcoltatása után elvesztették híveiket, kiüresedtek, napjainkra pedig végképp deszakralizálódtak, funkciót vesztettek, illetve váltottak, és hétköznapi épületekként élnek tovább, így a holokauszt mementójaként tekinthetünk rájuk. A kiállítás a 17.30-kor kezdődő megnyitóval veszi kezdetét. A kiállítást a Radnóti-emléknap védnökeként Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, illetve Albertini Béla fotótörténész nyitják meg.