Életre kel a történelem a Tettyén, a második Tüke Napon

Élettel telik meg a Tettye július 14-én, másodszorra rendezi meg a Pécsi Polgári Szalon az izgalmas programokkal teli Tüke Napot. Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel mutatják be a századeleji Pécs hangulatát a szervezők.

hirdetés

A történelmi Pécsbe csöppenhet az, aki pénteken 17 órától a tettyei romokhoz látogat. Korhű ruházatban, korhű zenével, korabeli regényekről szóló beszélgetésekkel idézik fel a város polgári életét, a pécsiség szimbolikus értékeit: a borászatot, a gasztronómiát, a kultúrát.

– Pécs nemcsak kétezer éves római örökségére, az első hazai egyetem 650 évvel ezelőtti alapítására büszke, hanem arra is, hogy az itt élő pécsi polgárok ragaszkodnak a városhoz, a történelmükhöz, a múltjukhoz – mondta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, az esemény védnöke. – Ezt az örökséget, a lokálpatriotizmust pedig vállalják is. Ezt szeretnénk tovább erősíteni az immár második alkalommal megrendezendő Tüke Nappal. Éppen ezért lesz kerekasztal-beszélgetés a tükeségről, a pécsi értékekről neves tükékkel, díszpolgárral és Tüke-díjassal.

A város gazdag kulturális örökségét is felvillantva P. Horváth Tamással, a pécsi tematikájú múlt század elején játszódó történelmi regények írójával is találkozhatunk, valamint szó lesz a pécsi gasztronómiáról és borászatról is. Az eseményen Pécs visszatekint az 1900-as évek első felére, korhű ruházatba öltözött résztvevőkkel, zenével.

Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon elnöke elmondta, a hagyományos értékek megőrzését, a város gazdag kultúráját, a polgári eszmeiség továbbvitelét tűzte ki célul egyesületük, s ennek jegyében rendezik meg a Tüke Napot is. Ennek keretében szeretnék feleleveníteni a pécsi hagyományokat, a tükeséget, ami kötődik a Mecsekhez, a szőlőhöz, a pécsiséghez.

Párhuzamosan több helyszínen lesznek színvonalas rendezvények, így a tettyei játszótérnél és a romoknál is. Sőt, a Pintér-kert is féláron tekinthető meg, meghosszabbított nyitvatartással. A Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai elődeikre emlékezve “Virágkorzó” ünnepélyt rendeznek, nyári virágokkal feldíszített pavilonjukban adománygyűjtés mellett bemutatják a szervezet történetét. A Mecsek Egyesülettel mint a város patinás régi szervezetével szintén találkozhatnak a résztvevők.

Az estére egy színpompás tűzijáték teszi fel a koronát.

Programok

17.00: Kisszínpad: Bábelőadás a Kerek Perec Társulat előadásában: Neve nincs királyfi
18.00: Kisszínpad: Kerekasztal-beszélgetés a tükeségről, pécsi értékekről neves tükékkel, Tüke-díjasokkal (Sólyom Katalin, Kittkáné Bódi Katalin, dr. Bárdi László)
18.30: Kisszínpad: Irodalmi beszélgetés P. Horváth Tamással, a pécsi tematikájú történelmi regények írójával
19.00: Kisszínpad: Kerekasztal-beszélgetés a pécsi gasztronómiáról és borászatról (Mikes Márk, Lokodi Ákos, Pécsi Összhang)
19.30: Tettye színpad: a Pannon Big Band koncertje
20.30: Tettye színpad: Sanzon est Bonyár Judittal
21.30: Tettye színpad: Koncert és utcabál a Flip, Flop and the Flyers-el
23.00: Tűzijáték

Kísérő programok

17.00-21.00 a Tettyei Romoknál: „Virágkorzó” a Pécsi Jótékony Nőegylet jóvoltából
17.00-21.00 a Tettye játszótérnél: „Varázshangok” szabadtéri családi játszóház
17.00-21.00 a Tettyei romoknál: Arcfestés, csillámtetoválás, koszorúkészítés
17.00-20.00: a Pintér-kert rendkívüli nyitvatartással várja a látogatókat, 50%-os kedvezményes belépődíj ellenében, 18.00 és 19.30 között tangóharmonika koncerttel

A Tüke Nap fővédnöke Csizi Péter országgyűlési képviselő.

A részletes program IDE kattintva érhető el!