Emlékeinkből elevenedik meg Pécs múltja

A városban élők emlékeiből elevenedik meg Pécs múltja a Múzeumok Éjszakáján rendezett különleges dráma- és múzeumpedagógiai előadáson.

hirdetés

Nem mindennapi múzeumpedagógiai program vár kicsikre, nagyokra és a pécsi családokra június 24-én 18 órától a Múzeumok Éjszakáján. A Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának patinás, 18. századi épületében rendezett esemény a múzeum „Gyere velünk a múzeumba!” című ismeretterjesztő sorozatának rendhagyó „epizódjában” a pécsi Keret Alkotó Csoport Kulturális Egyesület playback színházi előadás keretében ismerteti meg a pécsi múzeumbarátokat a város múltjával és az előadáson résztvevő pécsiek megelevenedő emlékeivel, az ő érzéseikkel és az általuk megidézett hangulatokkal.

A Keret Alkotó Csoport tagjai adják elő a pécsiek emlékeit

De mi is ez a playback színház? Toldi Ildikó, a Keret Alkotó Csoport tagja elmondta, hogy a playback színház egy rögtönzésen alapuló színházi műfaj, melyben az előadáson aktívan résztvevő közönség tagjai saját életükből vett történeteiket osztják meg, a társulat színészei pedig ezeket a történeteket keltik életre egy játékmester vezetésével. Kifejtette, hogy a nem szokványos környezetbe illesztett, előre ki nem számítható játékos szituációk a résztvevőkben erősítik a közösségi összetartozás és a pécsiség érzését, valamint a nézők személyiségét, önreflektív képességeit is.

A Keret Alkotó Csoport Magadról nem akarsz beszélni? című előadása:

Noha a Keret Alkotó Csoport drámapedagógiai foglalkozásainak célcsoportjait általános iskolások, nagycsaládosok, valamint a hátrányos helyzetben és fogyatékkal élők jelentik, a Múzeumok Éjszakáján rendezett interaktív előadásra minden Pécs múltja iránt érdeklődőt is várnak, hiszen az est fő témája a régvolt Pécs felidézése, személyes helyi történeteken keresztül. A következőképp kell elképzelni a dolgot: a nézők „bemelegítése” után valaki a közönség tagjai közül elmesél egy történetet, mely többé vagy kevésbé kapcsolódik a városhoz, a sztori érzéseit, hangulatát és cselekményét pedig a színészek visszaadják, visszajátsszák (innen a playback színház név). A játékmester dolga, hogy az előadáson kikerekítsen egy nagyobb, átfogóbb témát. Jelen esetben azt, hogy milyen pécsinek lenni.

Pécs múltját most másként ismerhetjük meg

A múltidézést nagyban segíti majd a több évszázados múltra visszatekintő múzeumi helyszín, a JPM Történeti Osztályának gazdag gyűjteménye, de a sajátos nosztalgiázásban a társulat segítségére lesz a Pécs 1945 és 1990 közötti történetét feltáró Pécs8 projekt is. A playback színházi előadáson Bánkuti Gábor és Dévényi Anna, a Pécs8 projektet vezető történészek olyan 1950-es éveket – vagy akár a közelmúltat is megidéző – dokumentumokkal, történetekkel és képekkel készülnek a dráma- és múzeumpedagógiát ötvöző eseményre, melyek megindíthatják a nézők emlékfolyamát, és az arra épülő eljátszott szituációkat.

A programról bővebb információk:
www.pecsimuzeumok.hu
https://www.facebook.com/gyerevelunkmuzeumba/