Ezreket várnak a pécsi főtérre a hétvégén!

Minden évben óriási a tömeg a jótékonysági futáson

Mozgalmas hétvége elé nézhetnek a pécsiek, hiszen két fontos és izgalmas programot is szerveznek a belvárosban. Szombaton rendezik meg az idei Fuss a Rákgyógyításért futónapot, melyre ezreket várnak a szervezők, vasárnap pedig indul az 1. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál, melynek keretében a pécsiek megismerkedhetnek a zsidó tanításokkal, értékeikkel, zenéjükkel és gasztronómiai különlegességeikkel!

hirdetés

Újra futhatunk a rákgyógyításért!

A Dunántúli Postás Sportegyesület szeptember 9-én, szombaton kilencedik alkalommal rendezi meg Pécsett a Fuss a Rákgyógyításért karitatív futónapot. Az útvonal a következő: Széchenyi tér – Irgalmasok u. – Citrom u. – Jókai u. – Jókai tér – Ferencesek u. – Szent I. tér – Janus P. u. – Mária u. – Flórián tér – Nagy Flórián u. – Király u. – Széchenyi tér.

Minden évben óriási a tömeg a jótékonysági futáson

A szervezők reményei szerint idén is megtelik a város főtere a segítő szándékú futókkal, akik a történelmi belvárosban akár futva, kocogva vagy sétálva is teljesíthetik a távot, hiszen nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos. Szombaton délelőtt 9 órától lehet regisztrálni a futásra, a nevezési díj egységesen ezer forint, a befolyt összeget a pécsi székhelyű Nőgyógyászati Daganatos Betegekért Alapítvány számára utalják majd át a rendezők.

A rendezvény részletes programja, illetve a nevezéssel kapcsolatos további információk az egyesület honlapján találhatóak.

Ismerjük meg a zsidó kultúrát!

Szeptember 10-től 17-ig rendezik meg az 1. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivált. A kulturális programsorozat célja, hogy a pécsiek megismerhessék a városi zsidó hitközség munkáját, a zsidó hagyományokat és értékeket.

Izgalmas programok lesznek a zsinagógában is!

Egy héten keresztül, szeptember 10-től 17-ig a zsidó kultúráé lesz a főszerep a városban! A hagyományteremtő szándékkal megrendezett 1. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztiválon a pécsiek megismerkedhetnek a zsidó tanításokkal, értékeikkel, zenéjükkel és gasztronómiai különlegességeikkel.

Dr. Stark András pécsi pszichiáter, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a programsorozattal a céljuk az, hogy bemutassák a pécsieknek, hogy a holokauszt utáni generáció miként ápolja és hogyan tartja fent Pécsett a zsidó vallás hagyományait. Az összeállított rendezvénysor ennek maradéktalanul eleget is tesz. A fesztivált szeptember 10-én 15.30-kor a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében (Fürdő utca 1.) nyitják meg. A köszöntők után 16 órakor a díszteremben „Pécsi levelek 1944-ből” címmel veszi kezdetét az ország német megszállását követő pécsi dokumentumokra alapuló ingyenes felolvasószínház, melynek témája többek között a pécsi zsidók internálása. Este 18 órakor a zsinagógában Nógrádi Gergely, Raáb Gábor, Fellegi Balázs és Lakatos György zenél. A „Zsidó lélek” című „kántorkoncert” műsora zsidó örökzöldeket ölel fel, jiddis daloktól a hollywoodi melódiákig, héber daloktól az izraeli slágerekig. Szeptember 12-én 17 órakor nyitják meg Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós lélekállapotokat kifejező tájképeiknek kiállítását a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde utca 5.).

Szeptember 14-én 19 órakor Arany Jánosról tudhatnak meg többet azok, akik ellátogatnak Bálint András színművész az író verseiből, balladáiból, naplójegyzeteiből és leveleiből összeállított előadóestjére. Másnap, szeptember 15-én a fesztivál szervezői moziba invitálják a pécsieket. Az Apolló moziban Ember Judit két filmjét is vetítik majd, az 1978-as Fagyöngyöket 18 órakor, az 1996-os „És ne vígy minket a kísértésbe…” című filmjét pedig 20 órakor. A rendezvénysorozat utolsó napján, szeptember 17-én 10 órakor a Pécsi Zsidó Hitközség Fürdő utcai épületében a gyerekek egy rendhagyó játszóház keretében játékos, interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a mai zsidóság életét (a program ingyenes). A pécsi vendéglősök közreműködésével rendezett „Sólet fesztiválon” 11 órától a zsidó gasztronómia remekeit kóstolhatják meg az érdeklődők a Kossuth téren (a program fővédnöke Fűszeres Eszter gasztroblogger). A fesztivál zárásaként Hámori Gabriella színművész és Fischer Iván Lakásszínháza a pécsi hitközség dísztermében 17 órakor adja elő azt az először 2015-ben bemutatott országos hírű irodalmi-színházi estjüket, melyet Radnóti Miklós felesége, Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplóbejegyzései ihlettek.