Feltárulnak Baranya kincsei Orfűn

A május végén Orfűn szervezett Kincses Baranya Fesztiválon a látogatók a Baranya Megyei Értéktárban szereplő valamennyi értéket megismerhetik. Első ízben rendezik meg ezt a kulturális, gasztronómiai eseményt, amelyet csodálatos természeti környezetben, fiatalok, idősek, családok számára szervez a Baranya Megyei Önkormányzat számos gyermekbarát programmal – ezeket pedig a Megyeházán, egy sajtótájékoztató keretén belül ismertették.

hirdetés

A program a gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező Baranya megye megismertetését is szolgálja. A 2 napos program során bemutatkoznak a Baranya Megyei Értéktárban szereplő értékek képviselői, többek között Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál, a Mároki Lakodalmas, a Zrínyi kultusz, Mohácsi Busójárás, megismertetve a megye örökségét, évszázados, évtizedes értékét, szellemi és anyagi alkotásait, ember és természet adta értékeit, melyek egyedivé, és mások szemében is vonzóvá, kiemeltté tehetik Baranyát.

kincses baranya logo

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, sokat dolgoztak azon az elmúlt két évben, hogy összegyűjtsük a megye kulturális, történelmi, gasztronómiai értékeit, most ezeket is szeretnék bemutatni.

– Olyan kulturális programokat álmodtunk meg, amelyekért érdemes kilátogatni az orfűi tó partjára, ebbe a csodálatos természeti környezetbe, amely a megyére jellemző természeti értékeket is magában hordozza – mondta a politikus.

A kétnapos fesztiválon fellép többek között a Mecsek Táncegyüttes, a Szélkiáltó együttes, szászvári táncosok, a Leőwey Néptáncegyüttes. A programokat gasztrobemutatók színesítik, itt a megyére jellemző nemzetiségi, például horvát, sváb ételeket is meg lehet kóstolni.  Emellett lesznek lovagi játékok, gasztronómiai bemutatók, és termelői piac. A Kincses Baranya Fesztivállal párhuzamosan kerül megrendezésre a III. Orfűi Hegyi Verseny, Sárkányhajó Fesztivál és a Kincses Baranya – MMT Challenge.

A szombat-vasárnapi Sárkányhajó Fesztiválra 14-15 csapatot várnak, felső tagozatos és gimnazista diákokat éppúgy, mint felnőtteket. A Kincses Baranya – MMT Challenge az amatőr futók és kerékpárosok számára nyújt kikapcsolódást.

Nedjakov Balázs, a Kincses Baranya – MMT Challenge-et szervező Mecsek Maraton Team elnöke elmondta, aszfalt- és hegyikerékpár, aszfalt- és terepfutás várja a vállalkozó szelleműeket. Négy fős csapatokat várnak, aki teljesíti a kihívást, jelvényt kap. 

A fesztivál idején újjáéled az évtizedes múltra visszatekintő hegyiverseny. A III. Orfűi Hegyiverseny a technika sport szerelmeseit várja. A rendezvény fő célja, hogy a gyorsasági szakág versenyzői a Hungaroring versenyei mellett vidéken, hegyi körülmények között is összemérhessék tudásukat a hazai hegyi bajnokság keretében.

kincses baranya térkép

 

kincses baranya program