Megnyílik a pécsi vizes alvilág!

Nem mindennapi túra lesz

Százhuszonöt évvel ezelőtt helyezték üzembe Pécs első vízművét a Tettyén. A jubileum apropóján egyedülálló látogatásra invitál a Tettye Forrásház Zrt.: a szolgáltató megnyitja a hegy mélyébe nyúló tettyei karsztaknát, és három napig lehetőséget biztosít a város ivóvizének egy részét adó barlangrendszer bejárására.

hirdetés

A Tettye-forrás kedvező fekvése, kiváló minőségű vize és a természetes tározóként működő mészkőüregek miatt ideálisnak bizonyult, hogy erre a vízadó helyre építsék a város első nyomóvezetékes vízművét. A forrás foglalatát 1892-ben építették, a fölé emelt forrásházról kapta nevét Pécs jelenlegi vízszolgáltatója.

Nem mindennapi túra lesz

Ebből az alkalomból döntött úgy a Tettye Forrásház Zrt., hogy az akna gépészeti felújítását megelőzően rendhagyó módon bemutatja a külvilágtól szigorúan elzárt, a mindennapokban vízzel elárasztott barlangrendszert, amelyben a mecseki karsztvíz feltör.

A különleges látogatás – amelyre mindössze három napon tudnak lehetőséget biztosítani – résztvevői a szolgáltató szakembereinek felügyelete mellett, tízfős csoportokban mintegy másfél órás túrát tesznek a hegy gyomrában, abban a vágatban, ahol a Tettye-forrás szökevényvizei összegyűlnek.

A látogatás meghirdetett időpontjai:
– szeptember 21. csütörtök 14.00, 16.00
– szeptember 22. péntek 14.00, 16.00
– szeptember 23. szombat 12.30, 14.00, 16.00

Friss: A szolgáltató friss közleménye szerint az időpontok beteltek.

Szökevényforrásokhoz is eljuthatunk

A barlang bejárása nem egyszerű séta: a 36 méter mély karsztaknába az utat lefelé és felfelé is létrasoron kell megtenni, a járatokban a léghőmérséklet 15 fok körüli. A társaság védősisakot, gumicsizmát és (a ruha fölé vehető) védőruházatot biztosít a helyszínen.

A részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony, a megfelelő mozgáskoordináció hiánya, továbbá bármilyen szív- és érrendszeri, vagy mozgásszervi betegség, asztma.

A díjmentes látogatásra a kommunikacio@tettyeforrashaz.hu címen lehet jelentkezni szeptember 20-ig.
További információ: 72/421-720