Így túrázzunk Pécsen!

Nemcsak a bazilika újul meg

A legtöbb pécsi feltehetően úgy gondolja, hogy ismeri a várost, hiszen itt nőttek fel, itt élnek, nap mint nap sétálnak az utcáin. Vannak ugyanakkor olyan érdekes, izgalmas, kalandos, tematikus városnéző túrák Pécsett, melyek nemcsak a külföldieknek, a Pécsre látogatóknak segíthetnek a város megismerésében, hanem az itt élőknek is. Bemutatjuk a profi idegenvezetővel vezetett pécsi túrákat. 

hirdetés

Guide Info – Pécs hangjai, a Zsolnay család, pezsgőpince-túra

Bartáné Szilágyi Zsuzsanna tematikus túráiból akár azok a pécsiek is sok újdonságot megtudhatnak a városról, akik évtizedek óta itt laknak. A „Pécs hangjai” nevű kirándulásán például a belvárosban felcsendülő, a legtöbbeknek fel sem tűnő zenék nyomába eredhetnek. A városháza toronydallamának eredetét, a Gázi Kászim Pasa dzsámi különleges akusztikáját, a dzsámi mögött található „liftező” harangtorony melódiáját, az Angster-emlékművet mutatják be a sétán, de a városban élt világhírű zenészekről is tanulhatunk szobraikat, emléktábláikat – például a Kodály Zoltánét, Bartók Béláét és Liszt Ferencét – érintve. Sőt, a Székesegyház altemplomában még dalra is fakadhatnak a kétórás séta résztvevői!

A Dzsámi akusztikája nem mindennapi

Egy másik, maratoni, 6 órás túrán a Zsolnay családról tudhatunk meg többet olyan helyszíneket érintve, mint a Zsolnay-ház, a Zsolnay-kút, a Megyeháza, Zsolnay volt üzletháza (a Bazár, azaz a mai Nick-udvar), a Pécsi Nemzeti Színház, a Vasváry-ház, a Postapalota, és természetesen a Zsolnay Kulturális Negyed, a porcelángyár udvara és a Zsolnay-szobor, valamint a család- és gyártörténeti kiállítás.

A Pezsgőház pincéjébe is lemehetünk!

A 150 éve alapított pécsi Pezsgőház pincerendszere is feltárul egy tematikus sétán. A középkori eredetű két kilométeres, ötszintes pincelabirintusban járva a túra résztvevői mindent megtudhatnak a Pezsgőházról, az azt alapító Littke Lőrincről és családjáról, a pécsi pezsgőkészítésről.

ImaginePécs – laza tettyei séta, legendás pécsiek, pécsi épületdíszek titkai

Az ImaginePécs idegenvezetői is igazán kreatív városnéző túrákat állítottak össze. Egyik túrájukon a Tettye tárul fel a városnézők előtt, évszázados színes és izgalmas múltjának minden apró részletével együtt. A hegyoldal története, a Tettye köveiből épült város sztorija, a Mindenszentek temploma, a tettyei virágok, a Tettye híres pécsijei a témája ennek a laza kis város feletti sétának.

A Tettyéről lenézhetünk a városra

„Legendás pécsiek – avagy kik tették híressé a mecseki kincsesbányát?” címmel is indítanak túrát, melyen a pécsiek is sokat tanulhatnak a városban született vagy itt élt legnagyobb alakjairól, legkreatívabb hírességeiről, legyenek azok zenészek, zeneszerzők, művészek, innovátorok. Kiderül, hogy kik állnak a Pécset népszerűvé tevő termékek (kesztyű, porcelán, orgona, sör, harang) mögött!

Villamos az Elefántos háznál

A pécsi épületdíszek titkos üzenetét is megtudhatjuk, ha velük tartunk. A sétán alaposan szemügyre vehetjük a pécsi épületek homlokzatainak díszeit, a szakértőkkel közösen megvizsgálhatjuk részleteiket, megtudhatjuk, hogy miért, mikor és hogyan kerültek helyükre, és kiderül az is, hogy milyen pécsi sorsokat mesélnek el. Talán arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy mit kell tudni az Elefántos ház elefántjáról!

Segway-jel is be lehet járni a várost

A Segway Pécs túrái kimondottan a kétkerekű séta-helyettesítő guruló cucc kedvelőinek lettek kialakítva. Van városi, mecseki, malomvölgyi, orfűi, és extrém túrájuk is, csak győzzünk válogatni.

Gurulva “járhatjuk” be a belvárost

Reinerné Udvari Mónika, hivatásos pécsi idegenvezető Segway-túráit is meg kell említeni. Vele van lehetőségünk egyórás, kétórás gurulásra is a város szívében, és még akár a Mecseket is megcélozhatják a kütyüvel száguldozó turisták. Sőt, az idegenvezető indít mohácsi, orfűi, és villányi Segway-túrát is! Azt azért érdemes tudni, hogy a Guide Info is indít Segway-kirándulásokat.

Séták az Egyházmegyében és a világörökségi helyszíneken

A pécsi világörökségi tárlatvezetés alkalmával a résztvevők csaknem 1700 évet visszautazva az időben világörökségi terület rövid áttekintését követően indulnak felfedezni az ókeresztény temető világát. Az idegenvezetők részletesen bemutatják a sírkamrákat, bemutatják a festmények és jelképek jelentéseit, és felvázolják hely kultúr- és vallástörténeti jelentőségét is.

Az egyik legizgalmasabb helyszín, amikor a gyerekek “felrepülnek” a Székesegyház egyik tornyába

A város vallástörténeti múltjába tekinthetünk bele a Pécsi Püspökség tematikus idegenvezetései során is. A dzsámi, a Dóm Kőtár, a Püspöki Kincstár és a Püspöki Palota, a Székesegyház története a leghitelesebben a pécsi egyházmegye szakavatott idegenvezetőinek segítségével elevenedik meg ezeken a túrákon. Apropó, Székesegyház! Országosan is egyedülállónak számít az az idegenvezetés, amit nyár eleje óta tartanak a templomban. Egy griffmadárral vezetik körbe az ovisokat a bazilika nevezetességei körül. Bonifác egy 40 centiméteres griffmadár. Igaz, csak egy plüssfigura, de hamar az egyik legkedvesebb és legkedveltebb programok közé emelte a bábos idegenvezetést. Hiszen a gyerekek szemében ő is a székesegyház egyik lakója, akivel minden titok megismerhető!