Ilyen beszélgetések még soha nem voltak Pécsett!

Olyan kulturális eseménysor indul el Pécsett hamarosan, amelyre még nem volt példa a városban, de az országban sem találni hasonlót: a művészet, a tudomány budapesti és pécsi nagyságai ülnek egy asztalhoz egy kötetlen beszélgetés keretében, amelyre a pécsi polgárokat is várják.

hirdetés

Pécsi Cirfandli Esték néven új kulturális beszélgetéssorozat indul októberben Pécsett, közölte szerdán Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint Lengvárszky Attila elmondta, régóta úgy érezte, hogy hiányzik a városból egy kulturális töltetű fórum, eseménysor, ezt sokan meg is erősítették számára. Ezért kereste meg Hoppál Péter pécsi képviselőt, hogy hozzanak létre egy ilyen beszélgetéssorozatot, egyben az államtitkár vállalja el a moderátori szerepet.

Tillai Aurél lesz az első pécsi vendég

Hoppál Péter hangsúlyozta, az volt a cél, hogy a kultúráról, a művészetekről, közéleti kérdésekről szóljon a beszélgetés, ne a politikáról – ez lesz a fő vezérvonala az esti polgári beszélgetéseknek. Olyan szereplőket kerestek meg, akik Budapesten és Pécsett maradandót alkottak, a havi egy beszélgetésnek neves és jól ismert művészek, kutatók lesznek a résztvevői. Az első eseményre október 26-án 18 órakor kerül sor a Magtár Látogatóközpontban, a vendég Freund Tamás Széchenyi-díjas, Brain-díjas agykutató és Tillai Aurél Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, Pécs díszpolgára lesz. Mint látszik, a kultúra, a tudomány legjelesebb képviselőit hívják meg az ingyenes eseményre.

Freund Tamás gondolatait is meghallgathatjuk

Hoppál Péter államtitkár elmondta, már az őszi “évad” résztvevőivel is egyeztettek, így novemberben a Muzsikás együttes tagja, Sipos Mihály, valamint Bertók László József Attila- és Kossuth-díjas költő, író beszélgetését hallhatják az érdeklődők, decemberben pedig Vidnyánszky Attila rendező és Keserü Ilona festőművész fejti ki gondolatait. A jövő tavaszi “műsorrendben” olyan neves vendégek várhatóak, mint Sára Sándor filmrendező, a zenész Kovács Ákos, Berecz András, a népmese talán legnagyobb hazai alakja vagy éppen Miklósa Erika operaénekes.

A névválasztás sem véletlen, hiszen a cirfandli igazi pécsi bor, ebből egy pohárral meg is kínálják az érdeklődőket, a Pécsi Jótékony Nőegylet pedig süteményekről gondoskodik, azaz igazán barátságos lesz a magas színvonalú beszélgetéssorozat. A beszélgetések ingyenesek, azonban a szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők előre regisztráljanak a meghivo@pecsipolgariszalon.hu címen, hogy megfelelő számú férőhelyet tudjanak biztosítani.