Intertwined/Összefonódás – 2014

A PTE Művészeti Kar Doktori Iskolájának kiállítása

hirdetés

Kiállításmegnyitó: július 18. 17.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pécsi Galéria m21

Jegyek: Felnőtt: 500 Ft

Nyugdíjas: 250 Ft

Diák: 250 Ft

A PTE Művészeti Kar Doktori Iskola kutatási területei között szerepel a társadalomkritika és a folyton alakuló művészeti felfogás változásainak megjelenítése is.A mostani kiállítás szereplői bemutatott művészeti irányzataik révén (Land Art, Public Art, Street Art) azt szándékoznak megmutatni,hogy miként tudnak az alkotók beavatkozni a bennünket körbeölelő környezetbe, és feltárni az ember természetben és környezetben elfoglalt helyzetét. Ez a beavatkozás lehet romantikus, idilli, de lehet kritikus is, reflektálva a fenntartható fejlődésre, illetve a környezetvédelemre. A nézőpont lehet személyes vagy kollektív (társadalmi, nemzeti), tradicionális vagy progresszív. Ugyanakkor a digitálizált világ lévén a kiállított műtárgyak akár lehetnek virtuális, dokumentáció jellegű lenyomatok is.

A kiállítás szándéka ezekre az összefüggésekre rávilágítani, megmutatni az alkotók napi kapcsolatát a természettel, környezetünkkel. A tárlat anyagában szerepelnek olyan művek, amelyek korábbi land art szemináriumokon jöttek létre és olyanok is, amelyek a júliusban tartott Bikfalvai (Románia) Nature Art Projecten készültek. Ezek a munkák többnyire a virtuális és valódi terekről szólnak, de láthatunk olyanokat is, amelyek a doktori iskola kötelékében, önálló belső indíttatásból születtek az elmúlt években.

A kiállítás címe, az Összefonódás, nemcsak a művészet és a környezet kapcsolatára utal, hanem azok nemzeti vagy lokális színezetére, a couleur locale-ra, és azon különböző nyelvezetekre is, amelyeken a művészeti stílusok és alkotók megszólalnak.