Irány az Ormánság a hétvégén!

Újabb fesztiválnak ad otthont Baranya megye szeptember végén: az ország egyik legeldugottabb kis zugában, az Ormánságban három napon keresztül kulturális, művészeti, gasztronómiai programok forgatják fel az ott lakók életét. Első alkalommal rendezik meg az Ormánság-Bőköz Fesztivált három kis településen, Kémesen, Szaporcán és Tésenfán. A szervezők azt remélik, sikerül majd hagyományt teremteniük a rendezvénnyel.

hirdetés

Még a baranyai lakosok közül is nagyon kevesen ismerik ki magukat az Ormánságban, amely a dél-dunántúli régió egyik legkevésbé jelentős térsége. Pedig saját népszokásaival, gyönyörű fakazettás templomaival nagyobb figyelmet érdemelne a vidék. Ezen az helyzeten próbál most változtatni az első alkalommal útjára induló Ormánság-Bőköz Fesztivál.

A fesztivál fő célja, hogy megismertesse az Ormánság kultúráját, hagyományait a nagyvilággal, népszerűsítse az ökoturizmust.

ormánság
Jellegzetes ormánsági ház

Márta István, a fesztivál szervezője elmondta, az elmúlt időszakban a régióban barangolva fedezte fel az Ormánságot, mint Magyarország egyik „fehér foltját”. Ahogy megismerkedett a Dráva és a Fekete-víz vidékével és az ottani települések vezetőivel, úgy körvonalazódott egy többnapos fesztivál gondolata bennük.

Óriási összefogás révén valósulhatott meg az Ormánság-Bőköz Fesztivál. A 9 milliós költségvetésű rendezvénysorozat túlnyomó részét, 5,3 milliót a falvak önkormányzatai állják, a fennmaradó összeg pedig Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, és Dr. Nagy Csaba, a baranya megyei közgyűlés elnöke által felajánlott segítségekből adódik össze. A fesztivál támogatója még a Filharmónia Magyarország és a Hagyományok Háza is, róluk sem szabad megfeledkezni.

ormansag
Az Ős-Dráva program keretében felújított fakazettás templomok egyike

Márta István szerint a fesztivál kettős misszióval bír.

Egyfelől a szervezők egyöntetűen megfogalmazták, hogy a térséget “ki kell nyitni” a nagyvilág felé, ennek megfelelően a rendezvényeket követő napon a Kémesi Általános Iskola alsós tanulóit a Budapesti Állat- és Növénykert, a felsősöket pedig a Budapesti Nemzeti Színház látja vendégül egy előadásra – természetesen költségtérítve.

Másfelől, egyetlen belépőjegyes koncert lesz csak – Varnus Xavér orgonakoncertje –, ám annak bevételét a Szaporcai fakazettás templom 1888-ban készült Angster orgonájának felújítására fordítják a rendezők – természetesen a koncert nem azon az orgonán fog szólni!

A szervezők bíznak a rendezvény sikerességében, hiszen feltett céljuk, hogy jövőre is létrejöhessen az Ormánság-Bőköz Fesztivál, és hogy a későbbiekben hagyománnyá váljon.

A szeptember 23-tól három napon át zajló rendezvénysorozat rengeteg neves előadót felsorakoztat, mint Varnus Xavér, Boros Misi, vagy a Pécsi Balett. A fiatalabb generáció számára is lesznek programok a szaporcai tájházban, amelyet az Ős-Dráva program részeként hoztak létre. Filmvetítések is lesznek az Ormánságról.

Varnus Xavér koncertjének kivételével minden program ingyenesen látogatható.

A rendezvényekről pontos adatokat az esemény facebook-oldalán lehet találni.