Jánoskáznak a hétvégén Mohácson

Nepomuki Szent Jánosra, a vízen járók védőszentjére emlékeznek színes programokkal szombaton és vasárnap Mohácson: a Duna-parti város hajósai, halászai és az egykori vízimolnárok utódai máig ápolják a szent legendáját és őrzik a kultuszához kapcsolódó hagyományokat.

hirdetés

Szombaton egészen kora estig tartó szomszédünnepet rendeznek, melyet játszóház, kézműves foglalkozások és sétakompozás kísér, illetve városnéző kisvonat is várja a résztvevőket. A közönség szórakoztatásáról többek között a Kiskata zenekar, Molnár György harmonikaművész és a Duna-parti város tamburaiskolájának összevont együttese gondoskodik. Nepomuki Szent János szobránál 17 órakor tartanak liturgiát. A program leglátványosabb részeként sötétedés után a helybéli “vízen járók” fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna városi szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az úgynevezett Jánoskákat. Az estet tűzijáték, majd utcabál zárja; vasárnap szabad tűzön készült ételek főzésével és lakomával végződnek a programok.
A XIV. század második felében élő Nepomuki Szent János Prága érseke és IV. Vencel cseh király feleségének gyóntatója volt, akit az uralkodó a Moldva vizébe vettetett, mert a király követelésére sem szegte meg a gyónási titoktartás kötelezettségét. Kultuszát számos magyar településen ápolják, szobrai patakokat, folyókat átívelő hidakon vagy azok közelében állnak.
Hegedűs Emese, a rendezvény egyik főszervezője az MTI érdeklődésére kedden elmondta, hogy Nepomuki Szent János ünnepén mintegy négy-ötezer látogató szokott részt venni. A szervezőkkel kapcsolatban álló szálláshelyek már beteltek az ünnep idejére – tette hozzá.