Jó kis fesztivál lesz a hétvégén!

Június első hetében sem marad fesztivál nélkül Pécs, ugyanis a Zrínyi-emlékév alkalmából Pécsett és Szigetváron is színes kulturális-, családi-, gasztro- és zenei programokkal várják a kikapcsolódni vágyókat. A Pécs-Mecseki Borút által rendezett első Zrínyi Fesztivál június 3-5-ig tart, csak bírjuk energiával a sok-sok eseményt!

hirdetés

Ez a fesztivál a családoknak (is) szól

Pécsett a Széchenyi tér ad helyet a bulinak, mely június 3-án délután 17 órakor veszi kezdetét, stílszerűen a Zrínyi indulóval. A fesztiválon kiemelt szerepet kapnak a családi programok, ezen a téren nem aprózták el a szervezők. Lesz hagyományőrző gyermek játszóház, megnézhetjük a Zrínyi korát megelevenítő középkori vitézek bemutatóit, kitelepül egy kézműves játszóház is a főtérre, régi mesterségeket is tanulhatnak az idelátogatók, a gyerekek pedig élvezhetik majd a görgős csúszdát és bio körhintát, színezhetik az egyedi Zrínyi-színezőlapokat, valamint örömködhetnek a kötelezőnek számító Vitéz László-bábelőadáson, és Fülöp Gyula bűvészmutatványai láttán.

A fesztivál Zrínyi hőstettének is emléket állít
A fesztivál Zrínyi hőstettének is emléket állít

Ha ez nem lenne elég, „Inspirációk Zrínyiről” címmel indul egy rajzverseny is, a beérkező pályaművekre pedig a fesztivál után lehet majd szavazni a Pécs-Mecseki Borút Facebook-oldalán. A táncoslábú apróságoknak jó hír, hogy a fesztiválon bemutatkoznak a Misina Néptáncegyüttes gyermekcsoportjai, és fellép a Tanac Néptáncegyüttes is.

Koncertekben nem lesz hiány

Koncertek nélkül nincs pécsi fesztivál, a szervezők pedig kitettek magukért ezen a téren is, hiszen az első Zrínyi Fesztiválon június 3-án fellép a Zsolnay Wind Orchestra, a Gyárvárosi Fúvószenekar, és bizony Radics Gigi is eljön!

Radics Gigi is fellép a fesztiválon
Radics Gigi is fellép a fesztiválon

Június 4-én a Szigetvári Fúvószenekar fújja dalait, majd „Tisztelet Zrínyinek” címmel a Zrínyi rock-musical legszebb dalaiból is felcsendül egy válogatás, melyet olyan elismert előadóművészek mutatnak be, mint Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, Vermes Tímea, Götz Attila, vagy épp Dévényi Ildikó. Az estet a a Fourtissimo Jazz Orchestra koncertje zárja. Végül június 5-én vasárnap a Szélkiáltó együttesé, és a Balkan Fanatiké lesz a főszerep.

Az elmaradhatatlan eszem-iszom

A Széchenyi téren június 3-án 17 órától este 23 óráig a gasztronómia kerül a középpontba a fesztiválon. A beszédes, Nemzetek konyhája nevet viselő eseményen lesz középkori ételkóstoló és főző-show, kiemelt szerepet kapnak a horvát ételek, de természetesen a fesztiválozók a pécsi termékből is kóstolót kaphatnak. A fesztiválhoz csatlakozó népszerű pécsi éttermekben Zrínyi korát idéző vacsoraesteket is tartanak. A középkori ízvilágot idézi meg a Balkán Bisztró horvát gasztronómiai estjével, a Kalamárisban a török ételek kedvelői szemezgethetnek a széles kínálatból, az Aranykacsa Étteremben pedig középkori receptek alapján összeállított menüsor várja az éhes vendégeket.

egylet

A múltidéző lakomák mellé dukál bor is, a fesztivál egyik különleges eseménye pedig pontosan a borról szól. A hagyományteremtő szándékkal június 2. és 4. között első alkalommal Szigetváron megrendezett nemzetközi Zrínyi Borversenynek szimbolikus jelentése van, hiszen azokról a területekről érkeznek a versengő nedűk, ahol elődeink együtt vívták harcukat az oszmán birodalom ellen, és ahol a szőlészet és borászat hagyománya mindig is jelen volt. A győztesek borai a „Zrínyi Emlékév bora” címhez juthatnak, már az első nap végén.

Szigetvár sem maradhat ki a buliból

Szigetváron június 3-án veszi kezdetét az I. Zrínyi Fesztivál a Szigetvári Vár kertjében. Este 18 órakor „Kulturális visszatekintés a szigetvári hősök korára” címmel zenés irodalmi estet tartanak a dzsámiban, ezt követően kerül sor az Ebner Pincében a Zrínyi Borverseny aranyérmes borainak díjkiosztó gálaműsorára. Június 4-én a várkertben délutántól helyi termékpiac várja az érdeklődőket. Ezzel párhuzamosan szigetvári fiatalok korhű ruhákban, interaktív módszerekkel, a szemlélődőket bevonva mutatják majd be Zrínyi korának katonai eszközeit. Lesz kézműves játszósarok, bárki megismerheti és kipróbálhatja a gyöngyfűzés, a nemezelés technikáját és megtudhatja papírból mennyi érdekes kreatív dolgot lehet készíteni. Aki a tudását szeretné tesztelni, kitöltheti a Szigetvár Totót. Fellép Fülöp Gyula bűvész, lesz bábelőadás, és itt is felcsendülnek a Zrínyi rock musical legszebb dalai. A napot az Anna and the Barbies koncertje zárja.