Pécsre tartanak a mávosok!

Kilenc bérletsorozat 44 koncertje várja az érdeklődőket a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában a 2016/2017-es évadban.

hirdetés

Érdekes, szép és nívós évadnak néz elébe a zenekar, kitűnő, világhírű művészek közreműködésével – mondta Csaba Péter vezető karmester, művészeti vezető a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: az évadban új, négy koncertből álló hangversenybérletet is indítanak Zongorabérlet címmel, az előadásokon Jevgenyij Mikhailov, Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouzet és Frankl Péter lép színpadra az Olasz Kultúrintézetben. Folytatódnak a kamarazenei sorozatok, a gyermek- és ifjúsági programok is.

A Müpa ad otthont a Szőke Tibor-mesterbérlet előadásainak: a nyitó esten többek között Ravel Spanyol rapszódiája csendül fel Jesús López-Cobos dirigálásában. A második hangversenyen egy Debussy-darab és Bartók A kékszakállú herceg vára című operája hallható Komlósi Ildikó, John Relyea és az Angelica Leánykar közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével. A mesterbérlet harmadik darabját Beethovennek szenteli a zenekar Kobajasi Kenicsiró vezényletével, a zeneszerző D-dúr hegedűversenyét Kállai Ernő szólaltatja meg. A hangversenyt május 12. és 16. között a Vigadóban, valamint három vidéki helyszínen (Pécs, Szeged, Kecskemét) is előadja a zenekar.

Az Erdélyi Miklós-bérlet nyitó előadásának szólistája Corey Cerovsek, aki Bruch g-moll hegedűversenyét mutatja be a Zeneakadémián Hamar Zsolt vezényletével. A második koncert szólistája Ránki Dezső, januárban Kodály Zoltán Galántai táncok és Psalmus Hungaricus című műve, márciusban Bartók ritkán hallható Brácsaversenye szólal meg Imai Nobuko előadásában.

A Lukács Miklós-bérlet előadásain egyebek mellett Dvorák Újvilág szimfóniája, áprilisban Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán és Pergolesi Stabat Matere hallható Hintalan-Mondok Yvette (szoprán), Dobi-Kiss Veronika (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Rácz István (basszus) és a Nemzeti Énekkar előadásában a Zeneakadémián.

A Varga László-bérlet nyitó előadásán Várdai István gordonkaművész lép színpadra a zenekarral Csaba Péter vezényletével, az adventi hangversenyen Károlyi Sándor dirigálásával, Nyári László hegedűművész közreműködésével Vivaldi A négy évszak és Csajkovszkij A diótörő-szvit hangzik el.

A Festetics Palotában zajló négy koncertből álló kamarazenei sorozatot Onczay Csaba indítja Haydn C-dúr gordonkaversenyével és Mozart A-dúr szimfóniájával, Csaba Péter vezényletével. A júniusi koncerten klarinéton közreműködik és vezényel Eduard Brunner klarinétművész.

A tematikus ifjúsági koncertjek első programja az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódik, ezen Beethoven Egmont-nyitánya, majd magyar zeneszerzők – Bartók, Weiner, Farkas – művei hangzanak el a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

A Kamarazenei bérlet idei évadában Schubert-, Telemann-, Gade-, Mérész Ignác-, Elgar-, Boccherini-, Vivaldi-, Donizetti- és Mozart-műveket hallhat a közönség az Olasz Kultúrintézetben. A gyerekeknek szóló Zene-Tér-Kép Plusz minden alkalommal másik hangszercsoportra összpontosít Székely Edit zenepedagógus, fuvolaművész vezetésével, a MÁV Szimfonikusok művészeinek közreműködésével.

A sajtótájékoztatón Lendvai György ügyvezető igazgató elmondta: a zenekar próbaterme, a Múzeum utca 11. szám alatti Károlyi-palota egy görögkeleti egyház, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátus vagyonkezelésébe, majd tulajdonába kerül egy júniusi kormányhatározat szerint. A rendelet értelmében a zenekarnak március végéig el kell hagynia az épületet, amelyben mintegy 70 éve dolgoznak, bár az egyház szándéka és szóbeli ígérete szerint maradhatnak.