Kocsmai bunyó lesz hétfőn

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán a mentőtiszt szakirányon – hasonlóan más ezen képzést végző felsőoktatási intézményhez – részben tantermi keretek közötti szimulációs gyakorlatokkal, részben klinikai és kivonuló mentőgyakorlatokkal biztosított a hallgatók számára a gyakorlás lehetősége.

hirdetés

 

A képzés minőségének javítását célzó belső felmérésekből kiderült, hogy a hallgatók hiányolják a munkavégzés körülményeinek valóság közeli leképezését, nem tudják a hagyományos módszerekkel szervezett gyakorlatok során megszokni a betegellátással járó stresszteli környezetet, zavaró tényezőket, a presszió melletti döntéshozatalt. E reális hallgatói igénynek is megfelelve, az idei évtől a betegellátás körülményeit nemcsak eszközrendszerében, hanem környezeti viszonyai tekintetében is szimulált helyzetekben és helyszíneken valósulnak meg a gyakorlatok a végzős hallgatók számára.

A hallgatók órarendjében szereplő szimulációs gyakorlat ez alkalommal közterületen kerül megrendezésre, mely során a betegek (felkészített imitátorok) ellátását a végzős hallgatókból kialakított mentőegységeket végzik el, akik a betegellátás teljes folyamatát (riasztástól a kárhely felszámolásáig) végrehajtják. A szimulációban a most megalakuló kari szimulációs csoport, döntően ETK hallgatókból álló tagjai „játsszák” a sérülteket.

A hétfőn 13.20 és 18 óra között megrendezett gyakorlat során egymást követően két kárhely szimulációjára kerül sor: elsőként egy kocsmai verekedés áldozatainak ellátására kerül sor, a második esemény pedig egy magyarul nem beszélő, döntően nyugdíjasokból álló turistacsoport közé figyelmetlenül behajtó biciklista által okozott többsérültes baleset sérültjeinek ellátását igényli. A bemutató gyakorlat látványosnak és egyedinek ígérkezik, ugyanis hasonló, tantervi oktatás keretén belül megvalósított környezeti és sérült szimulációs gyakorlat eddig nem került megrendezésre, így más képzőhelyek számára is mintaként szolgálhat.