Legóból robotok, digitális nomádok Pécsen

A Tudásközpont hétről hétre rendez érdekes programokat, amelyek bárki számára szabadon látogathatóak teljesen ingyen. A következő napokra szóló legjobb programjaikat szedtük össze, amiben Németh Luca, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa segített nekünk.

hirdetés

Legóból robot? – Előadás a Mindstorm robotokról

Manapság már olyan robotokat építhetünk legóból, amelyek beépített utasításokkal, programozási feladatokkal rendelkeznek. Az “űrkorszak” elkezdődött és most Schlepp Péter informatikus, a World Robot Olympiad, valamint regionális és nemzetközi versenyek rendszeres résztvevője tart előadást ezekről a kütyükről és be is mutatja saját készítésű gyártmányait. Az előadást a Tudásközpont földszinti konferenciatermében március 29-én 17.30 órától hallgathatjuk meg. Belépő nincs.

Digitális nomád leszek

Ballai Brigitta, a DigitálisNomádok közösség alapítójának előadását hallgathatják meg az érdeklődők a digitális nomád életről, arról, hogy miként lehet összeegyeztetni a munkát a nyaralással, és hogyan lehet azzal pénzt keresni helytől függetlenül. Ballai Brigitta neve tavaly lett ismert, miután egy előadáson számolt be élményeiről, aminek hatására többen is úgy döntöttek: életmódot váltanak és megtalálják a módját, hogy miként tudnak szabadon utazni és dolgozni a világban. Azóta rendszeresen segít másoknak mentorként, valamint workshopokat is szervez. A Tudásközpontban március 30-án 17 órától tartja előadását.

Könyvcsere a könyvtárban

A könyvmolyok ismét remek programnak örülhetnek a pécsi Tudásközpontban, ahol a rég nem használt vagy olvasott könyveiket cserélhetik el újabb darabokra. A könyvtári programot bárki szabadon látogathatja díjmentesen. A szervezők kérik, hogy csak jó állapotú könyveket hozzanak az érdeklődök, ugyanis a nem megfelelő minőségűeket nem tudják elfogadni. A többkötetes művek szintén nem cserélhetőek, amennyiben csak egy részét hozzák el. Legközelebb április 1-én  lehet részt venni az eseményen.

Tudásközpont, könyvtár

A könyvcsereprogramot minden hónap első szombatján tartják délelőtt tíz órától délután négyig.

– Nagyon sokan szoktak részt venni, van olyan is, aki az egész napját ott tölti, de olyan is, aki csak rövid időre ugrik be – tudtuk meg Németh Lucától, a Csorba Győző Könyvtár munkatársától.

Kiberbűnözés és digitális biztonság

dig_zaklatas3

Az internetes bűncselekmények száma napjainkban egyre magasabb, nincs nap, amikor ne hallanánk arról, hogy milyen veszélyeket rejtenek az internet legsötétebb bugyrai. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa és Keleti Arthur, a T-Systems Magyarország internetes biztonsági szakértője beszélget a kiberbűnözésről és digitális biztonságról, avagy a hackerekről, az internetes veszélyforrásokról és arról, hogyan lehet védekezni ezek ellen. A beszélgetés moderátora Kristóf Péter lesz az Infotér Egyesülettől. A rendezvény helyszíne a Tudásközpont legalsó szintjén található konferenciaterem lesz. Az előadás április 3-án 17 órakor kezdődik.