Íme a pécsi augusztus 20-i programok!

A hagyományoknak megfelelően Pécs újfent kitesz magáért, és méltó módon ünnepli meg augusztus 20-át, és a városból indult Magyarok Kenyere mozgalmat!

hirdetés

Idén augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén újfent Pécsett szegik meg a Magyarok Kenyerét. Mint az közismert, a különleges, Pécsről indult kezdeményezés keretében a Kárpát-medence magyar gazdái, cégei küldenek búzát, ebből az őrölt lisztből készül közös kenyér, a Magyarok Kenyere, a liszt túlnyomó többségével rászoruló gyerekeket támogatnak jótékonysági szervezeteken keresztül. Tavaly 147 segélyszervezet révén több mint 78 ezer gondozott gyermekhez jutott el a segítség.

Pécsett szegik meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret

A nemes cél mellet azonban a Magyarok Kenyere a színes családi programjairól is híres, hiszen a szervezők minden évben valami különlegességgel készülnek a pécsiek számára. Idén a Sétatéren rendezett esemény háziasszonya Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes lesz, a több éves hagyománynak megfelelően a Pécsi Jótékony Nőegylet által némi adomány fejében kínált kis cipókat ismét Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője áldja meg.

De nézzük is programot! Az ünnepnap a Sétatéren 11 órakor kezdődik az ünnepi beszédekkel. Páva Zsolt, Pécs polgármestere után Korinek László jogászprofesszor, a Magyarok Kenyere mozgalom szellemi atyja köszönti az egybegyűlteket, majd pedig Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mond beszédet. Az országban és a határokon túlról (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) összegyűjtött lisztből sütött nagy Magyarok Kenyerét Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldja meg. Az ezt követő ünnepi műsorban a pécsi Misina táncegyüttes és a Sárarany népzenekar mellett újra fellép Pécsett Tolcsvay László zeneszerző is!

Tolcsvay László újra Pécsre érkezik

“Elvégeztük az aratást, készíts, gazda, jó áldomást!” címmel egy szórakoztató, játékos-zenés műsor várja a legkisebb pécsieket 16.30-tól az ÜnnepKörSzín Társulat előadásában. A gyermekek és szüleik ezen felül betekintést nyerhetnek a régi pékműhelyek működésébe is a sétatéri étel- és italsoron, ahol a Retro Pékség várja a látogatókat múltidéző foglalkozásaikkal, kalácsfonással, kifli- és pereckészítéssel (a programok 10.00-tól 11.30-ig, és 17.00-tól 18.30-ig tartanak). Apropó ételsor: ugyan az ünnep augusztus 20-án lesz, de a Sétatéren már augusztus 17-től kitelepülnek a finom falatokat és jó borokat kínáló vendéglátósok.

A megáldott kis cipók idén is népszerűek lesznek

Az egész napos államalapítási- és kenyérünnepet a Kossuth-díjas előadók vezette Ghymes együttes Kézfogás című koncertje zárja 20.30-tól a sétatéri színpadon.

A Sétatéren túl

Fontos tudni, hogy augusztus 20-án a Székesegyház ingyenesen látogatható 9.00-tól 11.00-ig és 13.30-tól 15.00-ig. Emellett a Pécsi Egyházmegye is szeretettel várja a hívőket a 18.00-kor kezdődő ünnepi szentmisére is.

A gyerekek kedvence a Szamárfül

Akinek nem elég a Sétatéri forgatag, azt várja a Zsolnay Kulturális Negyed, ahol augusztus 20-án zajlik majd Szamárfül Fesztivál harmadik napja. A hagyományos iskolai szünidő-búcsúztató rendezvény középpontjában természetesen idén is a gyermekek és az önfeledt közös játék áll favonat építéssel, kézműves foglalkozásokkal, állatbemutatókkal, sporteseményekkel, „ládavasúttal”, madártani sétával, gyermekszíndarabokkal, és folytathatnánk. A „Nyáresti térzenék a Zsolnay Kulturális Negyedben” elnevezésű programsorozat sem áll meg augusztus 20-án, 18.00-kor a Bóbita Bábszínház előtti színpadon a Ritter és az UnterRock zenekarok koncertjét láthatják az érdeklődők.

Az Apáczai Nevelési Központ agórájánál Szent István ünnepén rendezik meg a IV. Kertvárosi Családi Napot.
A népszerű és hagyományos rendezvény 10.00-kor kezdődik, a program pedig igencsak színes: 13.00-tól indul a II. Nemzetiségi Piknik, melynek keretében a Pécsett élő nemzetiségek bemutatják gasztronómiájukat, kultúrájukat. Lesz saorma, saslik, sopszka saláta, bánica, bolgár kolbász, sok zene, tánc és ének! Közben persze a kicsiket várja az ingyenes légvár és arcfestés. A koncertek 15.00-tól kezdődnek Zoltán Erika produkciójával, utána érkezik Gáspár Laci és Kökény Attila! A 19.00-kor startoló Asterix bál után pedig 22.30-kor fellövik a tűzijátékot!

Pécsen túl

Természetesen augusztus 20-át a környező városokban is megünneplik. Pécsváradon 9.00-kor kezdődik az ünnepi szentmise a Nagyboldogasszony templomban, utána 10.00-kor rendezik meg a koszorúzási ünnepséget a Pécsváradi Várban, ezt követően 15.00-tól veszi kezdetét a népünnepély a Szentháromság téren, ahol a II. Határon túli Magyarok Fesztiválja zajlik majd, és bizony lesz még utcabál is a 22.00-kor kezdődő tűzijáték előtt.

Komlón is reggel 9.00-tól várják az ünneplőket lovas kocsikázással, kézműves piaccal, a gyerekek pedig már ekkor bepattanhatnak a légvárba. A szentmise a római katolikus templomban 9.30-kor kezdődik, 10.30-tól pedig Polics József mond köszöntőt. A délutáni családi buli 14.00-tól startol, játékos és kreatív gyermekprogramokban nem lesz hiány. Fellép Tamás Éva és Bogárdi Alíz kicsiknek szóló műsorukkal, lesz tánc-, hip-hop- és vivóbemutató is. A napot a Boja zenekar és a Perfect Slágerzenekar utcabálja zárja.