Még két majális vár a pécsiekre!

Bulira készülhet Uránváros és Gyárváros is: május utolsó vasárnapján megtelik élettel a Budai Vám melletti füves terület és a Szilárd Leó park. A Kertváros nap után a város két másik részében élők is tarthatnak egy-egy „házi majálist”, hiszen az a cél, hogy ne csupán a városközpontban összpontosuljanak az események. Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkárral, pécsi országgyűlési képviselővel, a két fesztivál védnökével beszélgettünk.

hirdetés

– Mi a célja a rendezvénynek?

– Pécs fontosnak tartja, hogy ne csak a belvárosban élőket érjék el a programok, hanem a város más területein lakókat is. A lakossági visszajelzések alapján Páva Zsolt polgármesterrel és Csizi Péter képviselőtársammal, valamint civil szervezetekkel együtt úgy döntöttünk, mind a három nagy városrészben szervezünk minden évben egy minifesztivált, ahol az ott élő pécsiek kikapcsolódhatnak. Így a nemrég lezajlott Kertváros-naphoz hasonlóan, május végén egy „ikerrendezvényt” szervez a város a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel és a Pécsi Kulturális Központtal együtt.

– Hogyhogy egy „majális” május utolsó hétvégéjére esik, nem pedig hagyományosan a hónap elejére?

– Elsősorban az időjárás miatt döntöttünk a későbbi időpontban. Az ugyanis nagyon kellemetlen, mikor rossz időben telik egy-egy ilyen rendezvény. Jönnek a meghívott fellépők, kitelepülnek a szolgáltatók, de a családokat, ünneplőket elriasztják a sötét felhők, a szomorkás idő. A jobb idő reményében tettük –
kísérleti jelleggel – ezúttal május végére az ünnepet a gyereknaphoz is kapcsolva.

Állatsimogató is várja a gyerekeket

– Akkor elsősorban a gyerekek számára szólnak a programok?

– Így van, a rendezvényt családi majálisnak kereszteltük el, így elsősorban nekik szólnak a programok: reggel 10 órától estig ugrálóvár, arcfestés, Gyárvárosban állatsimogató várja a kisebbeket. Persze kortól függetlenül mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző programot. Miközben tartanak az állandó rendezvények, a színpadon sűrűn váltják majd egymást a fellépők. A nap csúcspontjai az esti sztárvendégek lesznek: Gyárvárosban Takács Nikolas és Szekeres Adrienn ad koncertet, Uránvárosban pedig az országos babérokra törő pécsi együttes, a VoiSingers lép fel, illetve sikerült Pécsre csábítani – a felnőttek és a gyerekek örömére – Dévényi Tibi bácsit. Utóbbi helyszínen – miután a szakértők is alkalmasnak találták a parkot – egy óriási tűzijátékot rendeznek, ezzel zárjuk a napot.

Hoppál minden évben ellátogat az eseményekre

– Változtak a helyszínek az elmúlt évekhez képest?

– Az uránvárosi majális helyszíne változatlan, idén is a Mecsek Áruházzal szemben, a Szilárd Leó parkban zajlik majd, de a keleti városrészben helyszínváltozás történt. Eddig a Budai Városkapu Iskola udvarán volt a majális minden évben, ami zárt, családias légkört eredményezett, de többen jelezték, hogy szívesen mennének nyitottabb térre, kivinnék valahová a rendezvényt. Hosszas egyeztetések után végül sikerült elérnünk, hogy a megfelelő helyszínre, a Budai Vámi Tesco melletti nagy füves területre kerüljön a gyárvárosi majális. A telek részben az áruház, részben az önkormányzat tulajdona, de tökéletesen alkalmas helyszín: a buszvégállomás közvetlen szomszédságában, jól megközelíthető, tágas.

– Személyesen is ellátogat majd a helyszínekre?

– Természetesen! Minden évben, minden helyszínre ellátogatok, igyekszem a legtöbb programon részt venni!