Milyen volt az ország a vasfüggöny alatt?

Június 6-án tartják Pécsett Szablya Ilona “Vasfüggöny kölnivel – Magyarország: 1942-1956” című könyvének bemutatóját. A rendezvényen a szerzővel és Jeney Attilával, a fordítóval Hantó Zsuzsa beszélget a Pécsi Irodalom és Művészetek Háza Eck Imre termében, 14 órától.

hirdetés

Szablya Ilona, Washington, Oregon és Idaho állam tiszteletbeli főkonzulja évtizedek óta küzd azért, hogy hazánk 20. századi történelmével kapcsolatban Amerikában is megtudják az igazságot.

Az eredetileg 2013-ban az Egyesült Államokban kiadott könyvét magyarul, Vasfüggöny kölnivel címmel, Budapesten a Pesti Vígadóban mutatták be elsőként májusban. Akkor köszöntött mondott Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki úgy fogalmazott: a kötetből kiviláglik Szablya Ilona példaszerű ereje és lendülete, ami elfojt minden sopánkodást, tétovázást és minden a helyes cselekvés útjába álló akadályt.

A Kairosz Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet nyomon követi, hogy a Molnár és Moser néven ismert drogéria-üzlethálózatot és gyárat tulajdonló gazdag, mélyen hívő katolikus család sarjaként az ezekben az években kislányból családanyává érő Szablya Ilona hogyan vészelte át a második világháború, a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra éveit az 1956-os emigrálásig. Szablya Ilonát a család a vállalkozás örököseként nevelte, tizenéves korában már részt vett az üzleti tárgyalásokon.

A rendezvény házigazdája dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere lesz.

Helyszín: A Pécsi Irodalom és Művészetek Háza Eck Imre terme – Pécs, Széchenyi tér 7-8.

Időpont: június 6., hétfő, 14 óra.