Ne késse le, ez tényleg életbevágó!

Bőrgyógyászati vizsgálatra évente kétszer is szükség lenne

Pécsre érkezik május 20-án, szombaton A rák ellen az emberért, a holnapért! alapítvány szűrőkamionja. Bőrgyógyászati és szájüregi megbetegedéseket is vizsgálnak az orvosok teljesen ingyenesen. Sőt, táplálkozási tanácsadás is várja a Széchenyi térre kilátogató pécsieket 10-től 18 óráig.

hirdetés

Első alkalommal szervezte meg az alapítvány az országos akciót, Budapesten két helyszínen, majd Gyomaendrődön töltött egy-egy napot a szűrőkamion. Már több száz embert vizsgáltak meg az országot járva, most Pécsre érkezik a szűrőkamion a Pécsi Tudományegyetem Népegészségügyi Intézete és a pécsi önkormányzat közös szervezésben.

Kétféle szűrésre és egy táplálkozási szaktanácsadásra is lehetőségük nyílik szombaton a Széchenyi térre látogató pécsieknek.

Dr. Kiss István, a Népegészségügyi Intézet igazgatója elmondta, egy bőrgyógyászati és egy szájüregi szűrővizsgálat áll az érdeklődők rendelkezésére, de a prevenciós tevékenységre is nagy figyelmet fordítanak, ezért kiegészítő szolgáltatásként egy dietetikus szakember táplálkozási tanácsadást is tart majd.

– Mivel a program csak 10 órától 18 óráig tart, nyilván nem lesz lehetőség alaposabb felmérésre a sok érdeklődő miatt, de az orvosok egy gyors vizsgálatból is sok mindent kideríthetnek – mondta az igazgató.

Bőrgyógyászati szűrést is végeznek

Egy szűrés gyorsan lebonyolítható, akár öt perc alatt, de sokan szeretnének még pluszinfókhoz jutni és kicsit elbeszélgetni az orvosokkal. Ezért a vizsgálat ideje változó lehet.

Kiss István elmondta, Magyarország élen jár a fej-nyaki daganatos megbetegedésekben, ám ha időben észrevesszük a problémát és teszünk ellene, nincs ok az aggodalomra. Érdemes lesz tehát ellátogatni a programra, mivel ingyenesen vizsgáltathatjuk meg magunkat – azonban nem csak ezért jó élni a lehetőséggel: egy rövid vizsgálat után pár perc alatt válaszokat is kaphatunk kérdéseinkre.

Sikeres a turné, sokszor tovább kellett maradni a tervezett záróránál, mert sok volt az érdeklődő, sokan szerettek volna még részt venni a szűrésben. Százötvenen voltak kíváncsiak átlagosan a programra egy-egy helyszínen.

Jövőre már a mellrák is szűrhető lesz

Az alapítvány országos körútjához az eszközöket a PTE biztosítja, a szűrővizsgálatokat végző orvosok mindenhol helyi szakemberek lesznek, továbbá rendeznek egy kerekasztal-beszélgetést, melyen az országos rákellenes alapítvány több tagja is részt vesz majd.