Nem mindennapi kórokról tanulhatunk Pécsett

Pécsett egy 3 napos előadássorozat keretén belül, február 25-27-ig rendezik meg a Ritka Betegségek Világnapját. A három helyszínen zajló eseménysorozatnak köszönhetően olyan furcsa, veszélyes kórokról és gyógymódjaikról tanulhatnak az érdeklődők, melyekről szinte alig hallani az influenzajárvány közepette.

hirdetés

Mi az a Marfan-szindróma? Mit kell tudni a ritka betegségekről? Hogyan működik a kutyaterápia, és mit kell tudni a zene- vagy épp a művészetterápiáról? Hol tart a klinikai- és molekuláris genetika tudománya a különböző furcsa kórságok diagnózisában? Milyen módszereket ismernek korunk tudósai az értelmileg- és fizikailag akadályozott fiatalok képességeinek fejlesztéséhez? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ azok a szakmájukban világhírűvé vált külföldi és hazai tudósok, akik február 25-től 27-ig a Pécsett rendezett Ritka Betegségek Világnapja alkalmából adnak elő a város több helyszínén.

betegség
Ismeretlen betegségek bujkálnak körülöttünk

Az ingyenes programsorozatot a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában nyitják meg február 25-én, ahol angol nyelvű előadásokat hallgathatnak meg a nem mindennapi betegségek iránt lelkesülő pécsiek. Február 26-án a Pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nyilvános kurzusaira látogathatnak el az érdeklődők, melyek a különböző terápiák és tréningek szerepét kutatják a fizikailag, vagy szellemileg akadályozott gyerekek gyógyításában. Az utolsó napon, február 27-én a Pécsi Galériában élvezhetjük a szakmai- és családi programok tucatjait. Lesz tánc- és állatos bemutató, de arra is választ találhatunk, hogy milyen ritka betegségekkel kell szembenézniük a halmozottan fogyatékos gyerekeknek, és hogy Pécsett milyen ellátásban részesülnek az autista fiatalok.

A teljesen ingyenes eseménysorozat részletes programja a www.pte.hu oldalon érhető el.