Nemzetiségi program-kavalkád Pécsett

A kultúra házhoz gördül

Oláh Gergő, Balkan Fanatik, Snétberger Ferenc koncert, népi játszóház, nemzetiségi ételkóstoló és számos más színes, ingyenes program várja október 10-én az érdeklődőket a Széchenyi téren.

hirdetés

A szervezők által megálmodott, Európai Uniós támogatással megvalósuló „Pécsi Nemzetiségi Ünnep” egy egész napos, ingyenes, kulturális rendezvény lesz, amely sok-sok családi programmal, bábelőadással és zenei koncerttel várja az érdeklődőket. A sztárfellépők között ott lesz Snétberger Ferenc, Oláh Gergő és a Balkan Fanatik is. A színpadi előadások mellett pedig kézműves foglalkozásokkal, népi játszóházzal és nemzetiségi ételekkel várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat.

PNÜ-skék-cserélt-szt-10z-időpontvált

Az országosan is ismert előadók mellett helyet kapnak a régió legjobbjai is: a Mohács Nemzetiségi Táncegyüttes előadásával a horvát és német táncok világából kaphat majd a közönség ízelítőt, de lenyűgöző programnak ígérkezik a Komlói Fekete Láng Roma Hagyományőrző Csoport előadása is, amely a roma autentikus folklór – nyelv, tánc, zene – ápolását és terjesztését tűzte ki célul. Tagjait általános iskolások és fiatal felnőttek alkotják, akik teljesítményükkel példaképnek számítanak a komlói romák körében. A színes programkínálat része lesz a Nagynyárádi Művészeti Egyesület Színjátszó Csoportjának, a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Csoportjának nagyszerű bemutatója, valamint a Roma Varázs Tambura Zenekar koncertje is.

A rendezők a legkisebbekre is gondoltak, hiszen a Karaván Művészeti Alapítvány „Banyamesék” című népszerű bábjátékával remek, játékos kikapcsolódást ígérnek az óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt. Az előadás részeként a színészek a bábok segítségével a gyerekeket is bevonják a játékba.

A rendezvény életre hívásával a szervezők célja az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a régióban élő nemzetiségeket, ehhez pedig egymás megismerésén keresztül vezet az út. A színes program-kavalkád hűen tükrözi az eltérő gyökerekkel, hagyományokkal, szokásokkal és kultúrával rendelkező közösségek sokszínűségét. Az egész napos, kulturális és ingyenes esemény Európai Uniós támogatással és az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából valósul meg. Az esemény fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnöke: Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A nap részletes programjai a www.nemzetisegiunnep.hu, illetve a https://www.facebook.com/PecsiNemzetisegiUnnep oldalakon olvashatók.

Képgaléria:

(x)