Pécs múltjába sétálhatunk

Viszlát, lovas kocsik, üdv autók! (Forrás: Régi Pécs Blog)

Pécsett a hétvégén tematikus sétákat, a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban vasárnap különleges előadásokat tartanak a Kulturális örökség napjai alkalmából.

hirdetés

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZsÖK) és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) közös – Lépten-nyomon Zsolnay elnevezésű – programján a baranyai megyeszékhely belvárosában fellelhető építészeti kerámiákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A Tillai Gábor történész vezetésével tartandó, másfél órásra tervezett szombat délelőtti séta a többi között érinti a Szerecsen Patikát, a Vasváry-házat és Zsolnay Vilmos Jókai utcai szülőházát is – közölték a szervezők az MTI-vel.
Vörös István történész és Hábel János helytörténeti kutató vezetésével 15 órától újabb belvárosi sétára invitálják a közönséget a zsinagógától, amely során olyan pécsi zsidó személyekről, köztük orvosokról, művészekről, építészekről, kisiparosokról és ügyvédekről lesz szó, “akik a sikeres beilleszkedést példázzák a 19. század közepétől kezdődő kilencven évben” – áll az írásos tájékoztatóban.

Aznap 16 órától – tették hozzá – a Középkori Egyetemtől induló tematikus séta során Pécs napjainkban is látható török kori épületeit, valamint rejtett emlékeit ismerhetik meg a résztvevők.

Vasárnap délelőtt a pécsi zsinagóga megépítésének történetét, körülményeit, illetve a hitközség életét ismerhetik meg a program résztvevői.

A pécsi ókeresztény műemlékegyüttest összefogó Cella Septichora Látogatóközponttól vasárnap 16 órakor induló sétán a világörökségi helyszínekhez és Sopianae késő római időszakához kapcsolódó rejtett régészeti emlékeket és lelőhelyeket mutatják be a publikumnak – írta a ZsÖK, hozzátéve, hogy a látogatóközpontban 19 órától a Jónás Vera duó ad koncertet.

A Zengővárkonyban működő, egyedülálló gyűjteménynek otthont adó Míves Tojás Múzeum vezetője Nienhaus Rózsa az MTI-vel közölte: a Kulturális örökség napjai alkalmából idén is szakmai találkozót és továbbképzést szerveznek a tojásdíszítők és az érdeklődők számára.

A résztvevők Nagy Csaba tojásdíszítő, valamint Stettner Eleonóra matematikus előadását hallgathatják meg. A “matematika és a népművészet kapcsolatának kutatója és népszerűsítője” a hímestojásokon fellelhető szimmetriákról, ritmusokról értekezik – hívta fel a figyelmet Nienhaus Rózsa.