Pécsiekre fókuszál a Focus csoport

A neves Focus csoport tagjainak ismert pécsi személyiségekről készített képeiből nyílik reprezentatív fotótárlat december 18-án, pénteken 17 órakor a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében.

hirdetés

Az ország legrégebb óta működő művészeti alakulata a Focus csoport – Borbély Tamás, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, dr. Lajos László és Marsalkó Péter – komoly kiállításokon bizonyította a kortárs fotóművészetben elfoglalt rangját itthoni és külföldi galériákban.

Marsalkó Péter - Weisz Fanni, Pécs hivatalos arca - g
Weisz Fanni, Pécs hivatalos arca – Fotó: Marsalkó Péter

A ’70-es és ’80-as években rendkívül aktív csoport a rendszerváltást követően 2009-ben állított ki először a Pécs2010 EKF-program támogatásával a Parti Galériában és a Sétatéren, majd 2012-ben a Művészetek Házában. Abban az évben, a csoport fennállásának 35. évfordulóján, munkásságukról reprezentatív kötet is megjelent, amely 2015 tavaszán elnyerte a Gera Mihály-díjat. A díj az elmúlt öt évben a magyar, a határon túli magyar és a Magyarországon élő külföldi szerzők által fényképezett és megjelent legjobb könyvnek járt; szakmai súlyát bizonyítja, hogy legközelebb csak 2020-ban ítélik oda.

A csoport 2013-ban vállalkozott arra, hogy létrehozzon egy olyan kötetet, amely Pécs városáról szól, s olyan könyvet alkotott, amely a művészi fotográfiát nem rendeli alá a kommersz igényeknek. Ez a kötet a város építészeti arculatát villantja fel Méhes Károly pécsi tematikájú elbeszéléseivel gazdagítva.

Gellér B. István képzőművész – Fotó: Cseri László

A Focus csoport december 18-án 17 órakor a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében reprezentatív fotókiállításon mutatja be Pécs város arcait 110 fekete-fehér fotó segítségével, amelyek reményeik szerint reprezentálnák a városlakók legszélesebb rétegeinek képviselőit, s bíznak abban, hogy olyan dokumentumot hoznak létre, amely az idő múlásával egyre értékesebbnek bizonyul.