Pécsre érkezett a Hulladék Akadémia

A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis naponta hozunk vásárlásainkkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány játékos és interaktív formában ad tippeket, valamint megoldásokat kínál a látogatók részére. A tárlat április 21-ig látogatható Pécsen, az Apáczai Művelődési Központban.

hirdetés

Számos közvélemény kutatás készült már a témában, melyek rámutatnak a kényes pontra: az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy szelektíven gyűjt és környezettudatos. Amikor azonban a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy kevés gyakorlati alkalomból általánosítunk, és korántsem napi szintű rutinként szelektálunk.

Az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe, majd újrahasznosításra és 67%-a pedig hulladéklerakóra jut, ahonnan nincs visszaút. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok, és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek.

Pécsett 1997 óta működik szelektív hulladékgyűjtés, kezdetben a lakótelepeken 200 gyűjtőszigettel, a családi házas övezetben pedig mintegy 3000 háztartásnál házhoz menő szelektív gyűjtéssel. A rendszer fejlesztésére nagy hatással volt a 2014-ben megvalósított Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program, amely Pécsett mintegy 12 ezer háztartásra terjesztette ki a házhoz menő gyűjtést, a lakótelepi részeken több mint 20 ezer lakásnál indult lépcsőházankénti szelektív gyűjtés.

A fejlesztés hatására a lakosságtól begyűjtött mennyiség 2015-ben elérte a 4700 tonnát. – mondta a megnyitón a pécsi helyzetről Dr. Kiss Tibor, a Biokom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

„Nemcsak a háztartásokban, hanem az intézményeknél és cégeknél is komoly fejlődési potenciál van a keletkező hulladék szelektálásában. Az intézményeket ma már komoly hulladékmarketing tanácsadás is támogatja, mi is nyújtunk ilyen szolgáltatásokat, amelynek keretében komplex felmérés és cselekvési terv készül a zöldülni kívánó intézményeknél, vállalkozásoknál.” – tette hozzá Hankó Gergely az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője

A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni, és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljes egésszé.

A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!” – hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, ami az Akadémia házigazdájaként mindig jó tanácsokkal lát el minket. Most is igaza van, mert tényleg az a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezzel és ügyes szelektálással egyharmadára csökkenthetnénk az otthoni hulladék mennyiségét.

De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

hulladék akadémia

Az ingyenes kiállítás Pécsen az Apáczai Általános Művelődési Központban várja az érdeklődőket április 21-ig. A tárlat az ÖKO-Pack Kft. szervezésében, a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg.

A programhoz kapcsolódó animációs kisfilm:

https://www.youtube.com/watch?v=ErPvDomIUZE&feature=youtu.be

További információ:

Hankó Gergely, ÖKO-Pack Kft., PR és marketing vezető, projektvezető, 06 70 249 61 13, gergely@okopack.hu

Dóra Szilvia, sajtókapcsolatok, 06 20 9 454 808, doraszilvia@gmail.com

Fotók: http://hulladek.eu/galeria/foto