Repülni fog a város!

Repülőn ülni jobb, mint repjegyet keresni

Augusztus 26-án újra megnyitja kapuit a pogányi repülőtér a repülés pécsi szerelmesei és a profi pilóták előtt. Izgalmas programok várnak minden érdeklődőt, kicsit és nagyot, égen és földön az idei repülőnapon!

hirdetés

Az idén 61 éves pogányi repülőtéren a hagyományoknak megfelelően augusztus végén újra megtekinthetik a pécsiek és a Pécs környékén élők, ahogy a motoros és vitorlázó műrepülők szelik át a város légterét, továbbá a repülősport legjobbjai is megmutatják, hogy mit tudnak!

Dragovácz Márk, a repteret üzemeltető társaság ügyvezetője kiemelte, hogy a pécsi repülőnapokat azzal a céllal kezdték el szervezni évekkel ezelőtt, hogy népszerűsítsék a repülőteret, az ott folyó munkát, valamint a repülősportokat.

A pogányi reptér a legkisebbeké lesz egy napra

Az idei repülőnap programjait tekintve a korábbiakhoz képest nagyobb méretű és változatosabb lesz. A 13.30-kor kezdődő eseményen természetesen a levegő uraié a főszerep, a megannyi különböző repülőgépet azonban nem csak az égen figyelhetik meg az érdeklődők, hanem a földön is. Rengeteg típusú, fajtájú és méretű repülésre alkalmas masina fogja ellepni a Pécs-Pogányi Repülőteret, a legtöbb gépet pedig nem csak kívülről, hanem belülről is meg lehet majd csodálni!

Sokféle gépet láthatnak majd az érdeklődők

A nap fénypontja a Magyar Repülőszövetség Motoros Műrepülő Szakosztályának elnökének, Ábrányi Tamásnak a bemutatórepülése lesz, de minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak a kétüléses kisgépeket gyártó kecskeméti Magnus Aircraft repülőgépeinek kötelékrepülésére is, hiszen ez az a cég, akik a pogányi légikikötő melletti mintegy három hektáros területre költöznek a közeljövőben, ahol pontosan olyan repcsiket gyártanak majd, melyeket repülés közben is láthatnak a reptéri nyílt napra érkezők. Az üzem ünnepélyes alapkőletételére a repülőtéri nyílt napot megelőzően, délelőtt 11.30-kor kerül sor.

Aki a bemutató repülések után kedvet kap a levegőbe emelkedéshez, annak lehetősége lesz felszállni és megcsodálni a magasból Pécs gyönyörű belvárosát és a Mecsek déli lankáit – de persze nem ingyen.

Ábrányi Tamás gépéből ilyen szép a kilátás:

Az eseményen a reptér kulisszái mögé is betekinthetnek a látogatók: megismerhetik a repülőtéri tűzoltók munkáját és munkaeszközeit, felmehetnek az irányítótoronyba, benézhetnek a hangárba és a terminál épületét is bejárhatják.

Az idei repülőnapot a szervezők egybekötik a reptéri gyermeknappal is, a kicsiknek a megannyi látványos repcsis program mellett lehetőségük lesz kiugrálni magukat egy légvárban, de számos más gyermekprogrammal is várják az apróságokat. A nyílt napra a 12 év alattiak ingyen, a felnőttek jelképes áron juthatnak be.

Repülés helyett futás

Ugyan a repülőnap este nyolc órára véget ér, azonban a pogányi repülőtéren nem áll meg az élet a nyílt nap után sem, hiszen aznap rendezik meg immáron negyedik alkalommal a Repülőtéri Éjszakai Félmaratont is, ami az Olimpiai Ötpróba hivatalos versenye is! A 21,1 kilométeres futásra több kategóriában jelentkezhetnek versenyzők. A kivilágított 4,4 kilométeres kifutópályán az egyénileg nevezőknek 4 kört (és egy kicsit) kell teljesíteniük. A kétfős váltóban ugyanazon a pályán futnak a versenyzők, az első tag 12,3 kilométert, a második 8,8 kilométert fut. Van egy úgynevezett „szabadfutás” opció is, aki ezt választja, az futhat 1, vagy akár 4 kört is. A futóverseny fődíja egy sétarepülés és minden száz nevező között szintén egy sétarepülést sorsolnak ki.