13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAjánljukÚjra itt a Márton-napi nagy pécsi kajálás ideje!

Újra itt a Márton-napi nagy pécsi kajálás ideje!

Közeleg a Márton-nap, amiről – valljuk be – nem sokan tudják, hogy minek és kinek az ünnepe, viszont alapvetően ez nem is zavar senkit, hiszen szerte a városban hatalmas lakomákkal és visszautasíthatatlan menüajánlatokkal várják ezen a napon, papíron november 11-én, a libasült és az újbor iránt rajongó pécsieket. Idén sincs ez másként, noha cikkünk megírásakor jóval kevesebb Márton-napi programot hirdettek meg Pécsen, mint ahogy azt megszokhattuk. A legjobbak közül azért érdemes szemezgetni!

Egyhetes libalakoma a Csülök Bárban? Van ilyen!

November 6. és 12. között a ludaké lesz a főszerep a Csülök bárban, és meglepő módon nem a csülköké. A következő ételsort kaphatjuk itt meg, már ha van elkajálni való 4900 forintunk:

– Libamájpástétom almás lilahagyma-lekvárral, magvas házi bagettszelettel és egy pohár Belward Campus Chardonnay-val.
– Libahúsleves húsával, zöldséggel, lúdgégetésztával, utána egy pohár könnyed Belward Campus Sauvignon Blanc-al.
– Sült libacomb bajor párolt káposztával, vajas-petrezselymes burgonyával, melyhez egy pohár zamatos Campus Belward rosé jár.
– Gesztenyés somlói galuska, és végül egy pohár kellemes aromájú Belward Campus Irsai Olivér

Ez nem az ő napjuk lesz

A Márton-napi menüre érdemes asztalt foglalni, hiszen tavaly is rengetegen voltak.

A Zsolnay Étteremben kihozzák a maximumot a libából

Természetesen a város egyik legjobb étterme sem maradhat ki a Márton-napi buliból, és ahogy azt már megszokhattuk, idén is elképesztően jól hangzó ételeket fogyaszthatunk a Zsolnay-negyedben található étteremben november 10. és 12. között. Sőt, annyira jól hangzanak ezek a kajacsodák, hogy nem is mindegyikről tudjuk, hogy micsoda. Nézzük is:

Előétel: Libamáj-ropogós, sütőtök-mousse és vörösboros céklaredukció (2490 forint)
Leves: Libaerőleves, marinált libamell-carpaccio és zöldség-julienne (1090 forint)
Főétel: Konfitált ropogós libacomb édesburgonyapüré és gránátalmás lilakáposzta (3490 forint), vagy házilag füstölt rosé libamell céklás-juhtúrós polentával, csicsókakrémmel és grillezett bébikukoricával (3490 forint)
Desszert: „Lúdtalp” csokoládédesszert (1190 forint)

Libasültes pár nap áll előttünk

Asztalt foglalni nyilvánvalóan a Zsolnay Étterembe is szükséges, szinte kötelező. Ezen a számon megtehetik: 06 20 345 7000, vagy akár e-mailben is a [email protected] címen.

Az egyetemisták kedvenc helye is felül a libavonatra

A Pécsi Tudományegyetem szomszédságában működő Café Paulus két vonzó ételsorral is várja a libakedvelő pécsieket november 9. és 11. között.

Első menü:

Hideg előétel: Feketeerdei sonkába burkolt libamáj-terrine, chilis fügével, karamellizált gesztenyével, borsos szőlőzselével (1990 forint)
Leves: Libaerőleves, húsával töltött raviolibetéttel, fehér szarvasgombaolajjal (750 forint)
Meleg előétel: Gerslirizottó füstölt libamellel, ruccolával (1990 forint)
Főétel: Konfitált libacomb akácmézes körtével, francia rakott burgonyával, Villányi Merlot-redukcióval (2990 forint)
Desszert: Csokoládés-aszalt meggyes rétes, Bourbon vaníliaszósszal (750 forint)

Sokan fognak lakomázni a városban

Második menü:

Előétel: Libamáj-zserbó pohárban, posírozott körtével, málnazselével, pirított dióval, reszelt belga csokoládéval (1990 forint)
Leves: Borsikafüves libaraguleves, libahúsos habgaluskával (750 forint)
Meleg előétel: Rózsaszínűre sütött libamell, calvadosos birsalmapürével, bébi karottával (1990 forint)
Főétel: Kemencében sült libacomb, aszalt szilvás párolt káposztával, dinsztelt hagymás édesburgonyával, tokajis gesztenyeraguval (2990 forint)
Desszert: Lúdláb szelet újragondolva (750 forint)

Korán jön a Márton-nap a megújult Kikeletbe

A néhai Hotel Kikelet újraélesztett éttermében is csúcskajálás várja a pécsieket. A legendás helyen a Márton-nap november 9-én lesz, este 19 órától.

Hideg előétel: Libamájjal töltött libanyak Waldorf-salátával
Leves: Libaraguleves maceszgombóccal
Meleg előétel: Liba sólet
Főétel: Rosé libamell birspürével és szalonnás kelbimbóval
Desszert: Étcsokoládés mille-feuille fekete ribizlivel

Ennek a nem semmi ételsornak az ára 7900 forint, de ha jóféle Pécs-közeli borokkal kérjük, akkor már 9900 forint. Asztalt foglalni ide is érdemes, ezt a 06 70 511 4925-ös számon, vagy az [email protected] címen tehetik meg.

A Pezsgőház is lúdbulit tart

Libás étlappal készül a Pezsgőház november 10-től 11-ig. A menü a következő:

Hideg előételek:
– Libatepertőkrém ecetes lilahagymával 700 forint
– Hideg libamáj szilvakrémmel és diós brióssal 1800 forint
– Füstölt libamell joghurtos céklakrémmel és salátákkal 1100 forint

Levesek:
– Sütőtökkrémleves füstölt libamellel és pirított tökmagokkal 800 forint
– Libaleves lúdgégetésztával és zöldségekkel 800 forint

Főételek:
– Ropogós libacomb klasszikusan (párolt lilakáposzta és hagymás törtburgonya) 2500 forint
– Ropogós libacomb káposztás tésztával 2300 forint
– Sült libamell vadasan, burgonyafánkkal 2800 forint
– Grillezett libamell sütőtökpürével, vörösboros kékszőlővel 2800 forint
– Tejfölös-zöldséges libaragu zsemlefelfújttal 2300 forint
– Libamáj sült almával, almaszósszal, sült hagymás tört burgonyával 4900 forint
– Rántott libamáj tepertős burgonyapürével, marinált lilahagymával 4900 forint

Desszertek:
– Máglyarakás barackhabbal 800 forint
– Narancsos csokoládékrém-tortácska 1000 forint
– Birsalmasajt aszalt gyümölcsökkel, magokkal (szimpla édes nasi) 900 forint

Asztalfoglalás: 72/522-599 vagy [email protected]

Irány a Balkán Bisztró!

Péntektől vasárnapig (november 10–12.) libaételekkel készül a Balkán Bisztró is, méghozzá nem is akármilyenekkel!
A következő menüt 5600 forintért ehetjük végig:

– Liba-rilette és libatepertő, aszalt barackos házi foszlós kaláccsal
– Konfitált narancsos libacomb káposztás cvekedlivel, almás lilakáposztakrémmel és házi savanyúval
– Mákos-birsalmás-burgonyanudli

A foglalásokat a [email protected] címre várják!

Amikor a Márton-nap nem az evésről szól

Ha a Márton-napot nem lúdfogyasztással szeretnénk tölteni, hanem mondjuk egy kellemes kis családi programmal, akkor irány a VOKE Vasutas Művelődési Ház, ahol november 10-én 13.30-tól indul a „Ludasságok” elnevezésű gyermekeknek szóló kézműves foglalkozás, amit 15 órától a Hangerdő Társulat Az Ördög meséje című előadása követ.

Benk Dénes jön Pécsre (fotó: dumaszinhaz.hu)

Ha viszont a Márton-napot inkább nevetve töltenénk, akkor november 11-én érdemes ellátogatni a Jókai Rendezvényházba, ahol 20 órától a Dumaszínházból ismert Benk Dénes humorista lép majd fel. Az esten természetesen lesz újbor és mindenféle libás finomság is, 21 órától pedig a Rouge zenekar zenél a szórakozni vágyóknak. Ennek a vidám, táncos Márton-napi estnek az ára mindennel együtt 9900 forint. Asztalfoglalás a 06 20 232 5313-as számon vagy az [email protected] címen lehetséges.

Ki volt Márton, miért liba, miért újbor?

A legenda szerint Szent Márton 316-ban született Savariában, a Római Birodalom Pannónia tartományának egyik városában, a mai Szombathelyen. Nagylelkű ember volt, az akkori római császár katonájaként szolgált, amikor belovagolt a franciaországi Amiens városába. A kapu tövében egy koldust pillantott meg, leszállt a lováról, kettéhasította palástját, hogy betakarja vele a didergő embert. Később Márton álmot látott, amelyben a koldus Jézus alakjában jelent meg.

Szent Márton elfelezi palástját

Miután Jézus megjelent Márton álmában, a katona kilépett a seregből, és szerény, egyházi életet kezdett élni. Amikor a tours-i püspök meghalt, a szentnek a tudomására jutott, hogy őt szeretnék megválasztani a helyére, ezért szerénységből a libák óljába bújt, de az ijedt libák leleplezték. Ezért eszünk libát ekkor. Az újbor sztorija pedig onnan ered, hogy a szamáron közlekedő Márton csacsija egyszer lelegelte egy kocsmáros szőlőtőkéjét, amiért az az első körben erősen berágott, de aztán inkább megölelte a szentet, mert a lelegelt tőke helyén később remek borszőlő termett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő